Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

HDP’ye Kapatma Davası

Ben parti kapatmalara karşıyım. Ne var ki kayıtsız şartsız değil. Bir parti siyasi nedenlerle kapatılmak isteniyorsa bu doğru değildir. Bunun örneği 2008 de AK Partiye, hem de tek başına iktidarda olduğu bir dönemde açılan kapatma davasıdır. Fakat bir parti, geçerli yasalara ısrarla uymuyor, onları ha bire kadükleştirmeye çalışıyorsa, hele bir de silahla iktidar olmayı ya da başka bir şeyi amaçlıyorsa kapatılması istenebilir. Böyle bir durumda o partinin kapatılması değil, kapatılmaması demokrasiye ihanettir.Ne yani demokratik düzen, kendisini yıkmak isteyenlere karşı kendini korumayacak mı.

Dava iddianamesi hakkında az çok fikir edindim. Oradaki iddialar yenir yutulur gibi değil. Çoğu da doğru. HDP Kendisini mahkemede savunsun. Ben bunları yapmadım uydurdular desin. Ya da bu yaptıklarım suç teşkil etmez demokratik haktır desin. Desin bakalım diyebiliyorsa. Dünyanın neresinde kalaşnikof resimleriyle süslenmiş bir kürsüyle miting yapmak demokratik haktır.

Bütün bunlara rağmen ben bu konunun artık hukuki bir konu olduğuna inanırım. Mahkeme orada. HDP Hukukun arkasından dolanmayı tercih etmeyip de mahkeme karşısında eylemlerini mertçe ve yüreklice savunabilecek, bunların demokrasiye sığdığını iddia edebilecek mi. HDP çıkıp, biz yasal ve demokratik bir partiyiz, her türlü terör eylemine karşıyız, siyasi mücadeleye silah gölgesi düşürülmesini onaylamıyoruz, silahla iktidar değiştirilmesini, ülkenin bir parçasının devletin egemenliğinden koparılmasını demokratik bulmuyoruz desin bakalım diyebiliyor mu?

Konunun özü budur. İş artık yargının konusudur ve hukuk yoluyla çözülecektir. Hiç kimse yargı kararını şimdiden hukuk yerine laf cambazlıklarıyla etkilemeye kalkmasın. Yok bu işler olalı şu kadar yıl olmuş da; yok batının nezdinde güç duruma düşermişiz de; yok parti kapatmak hoş bir şey değilmiş de. Bu ‘uyanıklar’ bilmiyor mu ki artık polis ve yargı 30-40 yıllık dosyaları yeniden açıp katilleri açığa çıkarıyor. Yani zaman geçmiş diye yapılanlar yapanın yanına kar mı kalacak. 12 Eylül darbecileri 31 yıl sonra yargılandı.

Batıya gelince. Onların demokrasiden dolayı endişelendikleri yalandır. Öyle olsa Sisi’ye kırmızı halılar sermezlerdi. PKK Batının, özelde ABD nin ve onun hınk deyicisi AB nin Türkiye’ye yönelik aparatıdır. Tıpkı FETÖ Gibi. HDP de PKK nın yasallık kisvesi altındaki siyasi koludur. Bunun böyle olduğunu söyleyenler bizzat HDP lilerdir. Ayhan Bilgen’dir, Altan Tan’dır. HDP milletvekili listelerinin de, belediye başkan ve meclis üyesi adaylarının da Kandil’den belirlendiğini söyleyenler kendileridir.HDP liler Kandil’den onay almayan birinin aday olabildiğini söylesinler bakalım söyleyebilecekler mi? Bakalım Kandil’in vetosuna rağmen aday olan biri var mı? Varsa açıklasınlar. HDP Büroları PKK ya eleman devşirme merkezleri gibi çalışmaktadır.

Batı şimdi böyle bir aparatı kaybetmenin telaşıyla demokrasi vurgusu yapıyor. Dertleri demokratik olmayan bir davranışı engellemek değildir. Öyleydi madem de FETÖ darbe girişimine neden hiç ses etmediler? Tam tersine hala FETÖ şürekasına kol kanat germekteler? Nasırlarına basılmıştır. Şimdi hepsi birden hopluyor. Yerli işbirlikçiler de onlarla birlikte hopluyor.

Yeniden parti kurarlarmış. Kursunlar zaten. Belki bu pervasızlıklarını bırakır, demokratik rejime saygılı bir siyaset yürütme nedametini gösterirler. Öyle ‘gelir kaçak çayını içer gider’ küstahlık ve had bilmezliğinin yanlış olduğunu kavrar da kendilerini dev aynasında görmekten vazgeçerler. Bu işlerin yalanla, riyayla, barış istiyormuş gibi görünüp de terörizme altyapı oluşturmaya çalışmakla olmayacağını anlarlar.

Hak adalet neyse yerini bulacak. Her meselede hukuk hukuk diye konuşanlar bu kez de hukukun gereğine saygı gösterecek. Devlet Bahçeli ya da bir başkası istedi diye değil, hukuk inanırsa kapatma dahil gerekli cezaları verecek. Asıl demokratik olan budur. Böyle önemli bir siyasi aparatı kurtarma telaşı ile sudan sebepler, bahaneler uydurup işi sulandırmaksa hukuka da, demokrasiye de hiç inanmıyor olmanın, rol yapıyor olmanın kanıtıdır.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir