Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

İran, Hamas’a Gerçekten Yardım Mı Ediyor?

İnsan dikkat edince görüyor. Görünce düşünüyor. Düşününce de soruları ve sorunları anlamaya çalışıyor.

Aşağıda sıraladığım soruları sorduğum için birçok arkadaşın bana tepki göstereceğini hatta kızacağını tahmin ediyorum.

Ancak bunları önemli gördüğüm için anlamak ve anlatmak için soruyorum.

AKLA TAKILAN VE CEVAP BEKLEYEN SORULAR:

  1. Kâtil İsrail’e karşı Hamas kazandığı her zaferin arkasından hemen neden sâdece İran’a teşekkür ediyor?
  2. Hamas’a, kâtil İran’dan başka yardım eden kimse yok mu? Var elbette hemde çok. Peki onlar neden hiç zikredilmiyor? Neden sâdece İran?
  3. Şii İran’ın, özellikle sahâbeye ve ehl-i sünnete bu kadar düşman olduğu açıkça bilindiği halde, bir ehl-i sünnet olan Hamas’a neden yardım ediyor gözüküyor?
  4. Kâtil İran, Hamas’a gerçekte iyilik mi yapıyor yoksa uzun vadeli bakıldığında ‘kötülük’ mü yapıyor?
  5. Şii İran, Hamas’a yardım yaptıktan sonra neden Gazze’nin “şiileştirilesi” için özel uğraş veriyor ve mücadele ediyor?
  6. Ümmet içinde, Hamas’a yardım yapan, İran’dan başka ülkeler olduğuna göre, Hamas neden İsrail’e karşı kazanılan her zaferin arkasından sâdece İran’ın yardımlarından söz ediyor ve ağız dolusu teşekkür ediyor?
  7. Şii İran, tarih boyunca ne zaman ehl-i sünnetin yanında olmuş ona ve destek olmuştur. Bunun hiç bir örneği var mıdır?
  8. Sahâbeye ve müslümanlara tarih boyunca ‘düşman’ olan şii İran ne zaman kendi dışındaki Müslümanlara yardım etmiş ve dost olmuşta şimdi kalkıp sünni Hamas’a yardım ediyor ve ona dost oluveriyor?
  9. Kâtil İran, Hamas’ı bu kadar seviyordu da Suriye Hamas’ına neden bu kadar zulmediyor, adetâ kök söktürüyor, başına bombalar yağdırıyor, evlerini başlarına yıkıyor ve yok etmek için bunca yıldır uğraş veriyor?
  10. Zâlim İran, madem Hamas’ı bu kadar seviyor, Gazze’nin gelişmesine, alt yapısına okuluna, câmisine medresesine vesaire tüm insani ihtiyaçlarına neden bir kuruş vermiyor da sâdece silah alımı için yardım yapıyor? Bunu neden hiç düşünmüyoruz? Gerçekten Gazze’yi sevenin topyeyün kalkınmasına yardım etmesi gerekmez miydi?
  11. İran mâdem Filistin’e bu kadar önem veriyor ve düşünüyorduysa, koskoca Filistin topraklarında neden sâdece Gazze’ye yardım yapıyor da diğer Filistin halklarına bir kuruş bile vermiyor? Bunu iyi niyetle nasıl açıklayabiliriz?
  12. Yoksa bizde herkes gibi gördüğü çelişkileri görmezden gelip, akla takılan soruların üstünü örtüp, hiçbir şey olmamış gibi devam mı etmeliydik?

Herkes bilsin ki,

Biz tüm müslümanları ve tâbi ki Hamas’ı seviyoruz. Ancak bu sevgi sürekli tekrarlanan bir yanlışları ve çelişkileri dile getirmekten bizleri alıkoymamalı.

Bu soruların gündeme getirilmesi “Hamas’ın başarısını gölgeler” diyenlere de bir çift sözümüz var:

Hamas, İsrail’e karşı kazanılan bu zaferi, adetâ altın tepside İran’a sunmakta hiçbir beis görmüyor ve bu tavrı kazanılmış zaferi gölgelemiyor da bizim burada sorduğumuz birkaç sorumu zaferi gölgeliyor?

SON OLARAK

Biz inanıyoruz ki,

Tüm Filistin halkalarına gerçek manada ‘karşılıksız’ ve minnetsiz bir şekilde topyekûn yardım yapan sâdece Türkiye’dir, başka bir ülke değil..

Selâm ile..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir