Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 27, 2024

Sözleşmenin Feshi Neyi Gösterdi?

İstanbul Sözleşmesinin feshi ile herhangi bir hukuki boşluk doğmayacaktır. Çünkü önemli olan yürürlükteki kanunlardır. Ayrıca gerekiyorsa yeni kanunlar da yapılır. Ancak ben bu feshin ülkeye bir fayda sağlamayacağını, buna karşı Erdoğan’a zarar vereceğini düşünüyorum. Yani bu fesih kararını politik olarak hatalı buluyorum.

Ancak bu fesih kararı bazı ezberleri de bozmuş ve şunları göstermiştir;

1-‘’Erdoğan ister, tabanı da kabul eder’’, ‘’tabanın hiçbir iradesi yoktur, Erdoğan ne isterse o’’ şeklindeki iddiaların tamamı çökmüştür. Taban son yıllarını en güçlü siyasi liderini etkilemiş ve istediğini almıştır. Veya Erdoğan zaten böyle bir liderdir(tabanın ne dediğini dikkate alan). Ama bunu ilk kez bu kadar bariz görüyoruz.

2-Yakın siyasi tarihimizde eşi benzeri görülmemiş (algıları yıkan) bir taban-tavan etkileşimi meydana gelmiştir.

3-Ak Partiye yakın olduğu düşünülerek ‘’emir kulu gibi çalışıyorlar’’ denen STK’ların bir bölümü(çoğu) hükümete kök söktürmüş, bunaltmış ve neticede de istediklerini almışlardır.

4-Buna karşı 28 Şubat sürecinde ‘’baş örtüsünü babalarının/ağabeylerinin isteği ile örtüyorlar’’ denerek küçümsenen, iradeleri yok sayılan kadınların bir bölümü KADEM, ASAP ve HAZAR gibi dernek ve platformlarda örgütlenerek, sözleşmenin feshedilmemesi yönünde görüş beyanında bulunmuşlardır. Yani taban ve STK’lar yekpare bir düzlemde hareket etmemiş, tamamen kendi iradeleri ile doğru bulduklarını beyan etmiş, iktidarı sivil bir baskı ile etkilemeye çalışmışlardır. Yıllardır herkesin söylediği/istediği bu değil mi idi?(sadece sandığa bakılmaması, sivil taleplerin dikkate alınması).

5-Neticede ‘’Erdoğan’ı çevrelediler, etkiliyorlar’’ denen KADEM’in bulunduğu taraf değil diğer tarafın talebi kabul gördü (demek ki tabanın ağırlığı o yönde imiş). Şimdi KADEM’e bu iftiraları atanlar (aslında bu Erdoğan’a yapılmış büyük bir hakaretti ama KADEM’e bu iftirayı, Erdoğan’a bu hakareti yapanlar yaptıklarının farkında değillerdi) özür dileyecekler mi?

Bu fesih kararı doğru mu yanlış mı? Bana göre doğru değil, siyaseten hatalı bir karar. Ve kanaatimce Erdoğan bundan zarar görecek (inşallah öyle olmaz ama bana göre öyle olacak). Fakat bu ayrı bir konu, demek istediğim şu; hiç kimse ”bu nasıl bir iş kardeşim?” diyemez. Çünkü bunu taban istedi, Erdoğan da yaptı. Demokrasi dediğimiz bu değil mi idi? Bu fesih kararını AB, ABD, BM veya başka bir lobi istemedi ki, halk(ın bir bölümü) istedi ve Erdoğan da uyguladı. Bunun nesine itiraz edeceğiz? Demokratik süreçler işledi işte, hepimiz bunu (sürecin böyle işlemesini) istemiyormuyduk? (ben sonucun böyle olmasını istemiyordum ve bu sonuç beni mutlu etmedi, çünkü kararın hatalı olduğunu düşünüyorum ama demokrasi böyle bir şey işte, öyle değil mi?).

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir