Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 30, 2024

Tarihi Değiştiren İki Darbe

Biri Mısır’da Sisi darbesi, diğeri ise ülkemizdeki FETÖ darbesidir bunlar. Şimdi olayların sıcaklığı içinde önemleri pek anlaşılmayabilir ama ileride tarih kitapları bu iki darbeden ayrıntılı olarak bahsedecek. Bu iki darbe dünya tarihini şekillendirmek için yapıldı. Fakat toplum mühendisliği tam tutturulamadığı için tarih onların amaçladığından başka türlü gelişti.

Eğer Mısır darbesi gibi FETÖ darbesi de başarılı olsaydı bu gün İslam coğrafyası çoktan pay edilmişti. Irak, Suriye, Türkiye, İran, hatta Mısır ve Suudi Arabistan gibi devletler artık yoktu. Ya da küçültülmüş ve şekil değiştirmiş halde vardılar. Kuzey Afrika’ya, şimdi Libya’ya yapmaya çalıştıkları çoktan yapılmış, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Sudan, Etiyopya gibi devletler de ortadan kaldırılmış ya da revize edilmişlerdi. Bütün bunları FETÖ nün yenilgisi önledi. Aslında önlemiş olmasına rağmen bu plandan vazgeçilmiş değildir. Eğer ikinci darbe de başarılmış olsaydı cetvelle yeni sınırlar çizilmiş, yeni devletler kurulmuş, bunların hangisinin kimin mandasında olacağı konusunda anlaşılmıştı bile.

Eğer Mısır darbesi de başarısız kılınabilseydi şu anda yine farklı bir coğrafyada yaşıyor olacaktık. Mısır, Yunanistan’la uyduruk bir münhasır bölge anlaşması yapmak yerine Türkiye ile gerçek bir anlaşma yapmış olacaktı. Bu, Libya anlaşmasıyla da birleşince İsrail Doğu Akdeniz’den tecrit edilmiş olacak, Rusya’nın Akdeniz’e inmesi gerçekleşmemiş ve de ABD ve AB Doğu Akdeniz üzerindeki planlarını uygulayamaz duruma gelmiş olacaklardı. Bu durumda da açık savaşa başvurmuşlar, ya da bunu zorluyor olacaklardı.

Fakat tarihin garip tecellisi darbeler 1-1 eşitlikle sonuçlandı.Şimdiki olaylar bu eşitliği bozma çabalarıdır. Yunanistan, İsrail ve Mısır’ın saldırgan tutumları, BAE nin bunlara sponsor olması, Suudilerin Yemen’i işgal çabaları, hatta Lübnan’daki patlama hep bu eşitliği bozmak için.

Bu coğrafya’daki tüm halkların bir tek umudu var; Türkiye. Tarih Türkiye’yi kaderine çağırıyor. Bundan kaçamaz. Bu denge de daha fazla süremez. Şartlar bölge halklarının yanında. Saldırgan ne kadar güçlü olsa da bu böyle. Neden m? Çünkü yüzyıl önce yaşanmış bir deney var.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir