Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 30, 2024

İttihatçılar Ölür, İttihatçılık Ölmez

İttihatçılığın en bariz özelliği kendileri de darbe ile geldikleri için darbe sever olmalarıdır. Türk ordusuna yakın zamanlara kadar hâkimdirler. 1960 darbesinin net bir şekilde içinde yer almışlar, bizzat desteklemişlerdir.
Diğer bir nokta da mazilerinin bir tenkidini yapmamışlardır. Mesela İTC’nin Taşnak ve Hınçak ile 1908 ortaklığını, Bulgar çeteci Sandanski’nin İTC listesinden meclise girmesini, Trablusgarp Savaşı evveli parlamentoyu, Balkan Harbini, 1913 Babı Âli baskınını, Cihan Harbine girmemizi hiç bir şekilde tenkit etmemişlerdir.
Torunları da aynen öyle, hükumeti Habur, Megri Megri teraneleri ile eleştiren torunlar, yerel seçimlerde HDP ile örtülü ittifaka ses çıkartmamışlardır. Yok kabul etmişlerdir.
Ha burada meğer ki iktidara gelirlerse 1908’i örnek alıp, seçimlerden sonra 24 Nisan’a giden yolu açarız şeklinde düşünüyorlarsa onlara şunu hatırlatalım. 1909 Bulgaristan, Girit ve Bosna Hersek’i kaybettik, 1911 İtalya Libya ve 12 Adamızı işgal etti, 1912 Balkanlarda koca bir ülke ve mazi elden çıktı, milyonlarca Türk muhacir oldu, 1914 Cihan Harbi ve 1919 ülke işgal edildi. Az daha Doğu Anadolu’yu da kaybedecektik.
İttihatçılığın Genç Osmanlıları da sayarsak 170 senenin bir mazisinin bir tenkidini yapmaları elzem.
Yoksa günümüz Türkiye’sinin kaybedeceği çok şey var. Daha fazla ricat edersek, Türkistan”a dönecek 400 çadırı bile bulamayız..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir