Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Eylül 17, 2024

TV’ler Kapılarını Kimlere Açar?

Bir zamanların İslamcı yazarı, şimdinin popüler felsefecisi Dücane Cündioğlu, Bloomberg HT kanalında Pınar Erbaş ile Ocak 2022’den bu yana “1+1=1” programını yapıyor. Her Salı 23:10’da yayınlanan ve 1 saat 45 dakika süren programın konu başlıkları arasında, “Felsefe – Din Çatışması, Fiziksiz Metafizik, Başlangıç, Hakikat ve Hurafe, Düşünce ve Eylem, Sanat ve Yaşam, Mantık ve Felsefe, İnsanı Öykülerinde Aramak ve Türkiye’de Fesefe” yer alıyor.

Programın tanıtımında “Dücane Cündioğlu ile felsefeden sanata, sanattan yaşamın ilginç ayrıntılarına uzanan eşsiz bir düşünsel yolculuk…” cümlelerine yer verilmiş. Ama burada doğal olarak “yaşamın ilginç ayrıntıları” konu olarak kendine daha çok yer buluyor, yani felsefe – din ilişkileri.

İnternette hangi okulu okuduğuna rastlamadığımız, 18 yaşına kadar iki defa siyasi nedenlerle hüküm giyip 4 yıl cezaevinde kaldığı (fakat hangi siyasi faaliyetlerden olduğu yazılmayan),  2005 yılına kadar başörtüsü, Kur’an çevirileri, Mehmet Akif, Türkçe ibadet, Türkçe Kur’an ve Cumhuriyet İdeolojisi gibi konularda kitaplar yazıp, İslamcı çevrelerde popüler bir kimliğe sahip olan Cündioğlu, ilerleyen dönemde eski kimliğini terk edip felsefeye ağırlık verip dini değerleri kıyasıya eleştirerek ve daha önce muhalif olduğu çevrelerin görüşlerini savunarak hızla yeni konumunu güçlendiren bir figür oldu.  

Acaba Dücane Cündioğlu’na, Amerikan medya ve ekonomi devi Bloomberg’in Türkiye ortağı, Ciner Yayın Holdingin bünyesinde bir ekonomi kanalı olarak yayın yapan Bloomberg HT’de, kendisine iki saate yakın bir süre verilmesi sırf felsefe bilgisinden, değinilen konular hakkındaki yetkinliğinden midir? Cündioğlu, 2005 öncesi kimliği ile kalsaydı bu imkana sahip olabilecek miydi?

Ülkemizde bir kişinin dini kimliğe sahip olmayan geleneksel medyada yer alabilmesi için, ya bulunduğu medya grubunun hükümetin yanında olduğunu ispatlayacak, doğrudan hükümet desteği yazılar yazması lazım, ya da fikir olarak Dücane Cündioğlu gibi onların düşünce dünyasına dahil olmanız lazım. Sırf İslamcı kimliğinizle elinizi kolunuzu sallayarak, bu mecrada yürümeniz mümkün görünmüyor.

Ekonomik işbirliği konusunda hükümet ile birlikte hareket eden fakat savunulan dünya görüşünde Ak parti seçmenine mesafeli olan sermaye çevreleri, iş kendi hayat tarzlarına geldiğinde, bildiklerini okuyarak taviz vermiyorlar. Ciner Grubu da Ak Parti hükümetleriyle sıkı işbirliği yapan sermaye gruplarından biri olarak görülüyor. DSP’de devlet Bakanlığı yapmış Hüsamettin Özkan’ın damadı olan Turgay Ciner’in şirketleri, son yirmi yılda oldukça mesafe kat etti.  Aynı durum siyasi olarak hükümetin yanında görünen, fakat fikir olarak ayrı olan diğer medya gruplarında da söz konusu olup, yayın kuruluşları hükümet lehine zerre taviz vermiyorlar.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir