İLÂHİ TAKDİR VE HİKMET AÇISINDAN ÂFETLER Kader ve Sünnetullah Tabiî ve Sosyal Yasalardan mı İbarettir? Sözlükteki “ölçü, miktar” manalarına atıfla Kader’in ve Sünnetullahın “biyolojik, fiziksel…
Din
Varlığının ve sahip olduklarının kaynağını düşünmeyen, şükretmeyi aklına getirmeyen müstağni karakter, bunlardan bir kısmının kaybı durumunda Yaradan’a isyan eder. Yokluk/ölüm en büyük musibetlerden olduğu gibi…
Hz. Peygamber sonrası Müslümanlar Kitap ve Sünnet gibi iki sağlam ve güvenilir donanıma sahip olmalarına rağmen inançlarına yönelik içerden ve dışardan bir takım tehlikelerle yüz…
TARİHTE Tarihe bakıldığında İslam dini ortaya çıktığı günden itibaren karşıtlarının eleştiri, itiraz, iddia ve itibarsızlaştırmalarına maruz kalmıştır. İlk muhataplar olan müşrikler Hz. Peygamber’i (sav) “kendinden…
Baştan söylemem gerek: Kadının cinselliğine temas ettiğimden dolayı çok da memnun değilim. Ayrıca bu yazıda kadının cinselliğine değinmem kadını sadece cinsel bir varlık olarak gördüğüm…
Önce kısaca laikliğin ne olduğuna bakalım. İlk aşamada laiklik devletin değil fertlerin vasfı olarak algılanmıştır: Ruhbanlar ve laikler var. Laikler, ruhban olmayanlardır. 19. asır olan…
Geçen hafta, Kur’an’da 10’dan fazla ayette geçen “ins ve cin” terkibini ele aldık. Meallerde genellikle “insanlar ve cinler” şeklindeki çevrinin doğru olmadığını dört ayet örnek…
İmam Mâtürîdî, Kur’an kıssalarının anlatımı ve izahı yapılırken gerçekliğinin zedelenmemesi ve zihinlerde şüphe oluşmaması hususuna özellikle dikkat çekmektedir. Ona göre Kur’an’daki kıssalar geçmişte olmuş bitmiş…
Halil Konakçı hocayı “sokaklardaki müstehcenlik” vaazı sebebiyle eleştirme paranoyası, 1988’de başlayıp 22 yıl süren başörtüsünü öcü gibi görme hastalığının gecikmiş varyasyonundan başka bir şey değil.…
Taha Hakan Alp beni şaşırttı. Sorgulamalarının daha girift, daha derin olduğunu sanıyordum ama değilmiş. Ateist ergenlerin sorularını/iddialarını dile getirmekten öte bir sorusunu görmedim. Bu çok…