I-GİRİŞ
CİMER çok kolay bir şikâyet, talep ve öneri mecrası haline geldi. Evinden/yerinden cep telefonu ve/veya tablet bilgisayar aracılığı ile başvurular yapılıyor. Kamu bu başvuruları inceleyip cevaplıyor. Her iyi uygulama gibi cimer de gerçek olmayan başvurular ile sulandırılıyor. Bu haliyle başvuru sonrası, gerçek olmayan başvurulara müeyyide uygulanması, CİMER’in etkin kullanımına katkı sağlayacaktır.
II-OLAYLAR
16/12/2024 Pazartesi okul çıkış saatinde, saat:17.05 gibi, öğretmen sınıfını sıra yapıyor, sınıfının önünde olmak üzere ikinci kattaki sınıfından öğrencilerini bahçeye indiriyor. İniş sırasında merdivende bir kız öğrenci sendeliyor, öğretmen öğrenciyi kaldırıp bahçeye indiriyor ve saat:17:10 gibi bahçede çocuğu anneye teslim ediyor. Baba veli, öğretmeni cep telefonunda 16/12/2024 Pazartesi günü saat:17.18’de arayıp şunları söylüyor: “Siz orada ne boka yararsınız. Orada oturup çay içerek para kazanıyorsunuz. Sadece derse girmekle öğretmenlik olmaz.” Sonra “Kızıma bir şey olursa hepinizi vururum” diyor. Okula gelip öğretmenle ve idare ile görüşeceğini söylüyor.
Ancak, olayın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün …/…./….. tarih ve ……..sayılı yazısı ile CİMER başvurusuna dönüştüğü öğreniliyor. …/…./….. tarih ve ……..sayılı CİMER başvurusunda olay şöyle anlatılıyor: “Kızım…….., ………….İlkokulu ….sınıfında öğrenim görmektedir. Çıkışta sözde öğretmenin gözetimi altında velilere teslim etmek için 3 kat aşağı güvenli ve kontrollü bir şekilde çocukları aşağı indirme mecburiyetindedir. Sınıf öğretmeni her zaman olduğu gibi kendi önden gelip arkadaki çocukları gözetmemektedir. Kızım 16 Aralık pazartesi günü okul çıkışında 8 merdiven yuvarlanmış, gözünü ve belini sert bir şekilde merdivene vurmuştur. Öğretmene bu durumu sorduğumuzda haberim yok diye yanıt aldık. …………isimli sınıf öğretmenini çoğu kez okula şikayette bulunduğumuz halde okuldan hiçbir verim alamadık ve öğretmenin umursamaz tavırları devam etmektedir. Çoğu kez müdür yardımcıları ile görüştüğümüz halde onlar da artık bu durumla ilgilenmiyorlar. Bu okulda tertip, düzen ve disiplin diye bir şey göremiyoruz maalesef. Müdürle görüşmek istediğimizde “şe an meşgulüm yardımcılarla görüşün” diye cevaplar alıyoruz. Zaten müdür beyi de okulda zar zor görüyoruz. Okul yönetimi rezalet durumda. Ben çocuğumu okula emanet ediyorum ama morluklarla eve ağlayarak geliyor. Çıkışta öğretmen çocukları merdivenden inerken kontrol etmek zorunda. Kızımı arkasından biri itmiş ve 8 merdiven aşağı düşmüş. Biz öğretmene söylediğimizde haberi oluyor düşmesinden. Sıkıldık artık bu durumdan. Ya kızıma bir şey olsaydı. Bunun hesabını bana kim verecekti acaba. Kaç kere şikâyet ettiğim okul mu verecek yoksa umursamaz öğretmen mi verecek. Gereğinin yapılmasını istiyorum ve sadece öğretmen değil okul yönetmeliğinin de kontrol edilmesini istiyorum.
III-TAHLİL MÜNAKAŞA
Başvurucunun, CİMER gibi resmi bir mecrada “Sözde öğretmen” gibi ifadeler kullanması, ikinci kattaki bir sınıftan çıkan öğrencinin üç kat aşağıya düşmesi!.., öğrenci başvurudaki gibi düşmüş ise anne velinin önce 112’yi arayıp ambulans çağırmak yerine kocasını araması, ya da çocuğu doktora götürmemesi, bu okulda tertip, düzen ve disiplin diye bir şey göremiyoruz maalesef demesi, okula gelmediği halde müdürle görüşmek istediğimizde “şu an meşgulüm yardımcılarla görüşün” diye cevaplar alıyoruz demesi, zaten müdür beyi de okulda zar zor görüyoruz demesi (Okul müdürü, mesai saatlerinde okulda görevinin başındadır. Ancak mesai saatleri dışında okulda müdür arayanların görememesi normaldir.) Okul yönetimi rezalet durumda demesi, “ya kızıma bir şey olsaydı” demesi(başvurudaki ifade aslında gerçeği ortaya koymaktadır.) Gereğinin yapılmasını istiyorum ve sadece öğretmen değil okul yönetmeliğinin de kontrol edilmesini istiyorum. Demesi analize muhtaçtır.
…/…/… tarihli ve …… Sayılı CİMER Başvurusuna ilişkin açıklamalar aşağıya çıkarılmıştır:../.. sınıfı okulumuzun katındadır. 16 aralık Pazartesi çıkış saatinde, takriben saat:17.05 gibi öğretmen sınıfın önünde olacak şekilde sınıfını bahçeye indirirken ………’nın ayağı takılıp sendelemiş ve öğretmen müdahale etmiştir. Başkasının itmesi ve 8 merdiven yuvarlanma söz konusu değildir. 16 Aralık Pazartesi saat:17.18’de baba veli, sınıf öğretmenini şahsî cep telefonundan aramış şunları söylemiştir: “Siz orada ne boka yararsınız. Orada oturup çay içerek para kazanıyorsunuz. Sadece derse girmekle öğretmenlik olmaz.” Demiş, “Kızıma bir şey olursa hepinizi vururum” diye tehdit etmiştir. Okula gelip öğretmenle ve idare ile görüşeceğini söylemesine rağmen gelmemiştir. Öğretmenle görüşme yapmayan velinin telefonda söyledikleri yukarıda ifade edilmiştir. İhtiyaç halinde görüşme dökümü GSM operatöründen talep edilebilir. Üç müdür yardımcısı ile görüşmeye gelmeyen veli, erkek müdür yardımcısını mesai saati dışındaki bir vakitte özel cep telefonundan aramıştır. Okulun tertip, düzen ve disiplini konusunda başvurucunun ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Okulumuz tertipli, düzenli ve disiplinli bir okuldur. Bu konuda bütün resmî denetimlere açıktır. Başvurucu, okul müdürü ile görüşmeye gelmemiştir. Dolayısıyla kendisine “şu an meşgulüm, yardımcılarla görüşün” denilmemiştir.
Görüldüğü üzere, olgular ile başvuruda ifade edilen olaylar aynı değildir.
DOĞRU OLMAYAN BEYANLARLA ÖĞRETMENİN DÖVÜLMESİ MESELESİ
Başvurucu doğru olmayan beyanlar ile öğretmeni, okul idaresini dövmeye çalışmakta, bunun için de CİMER mecrasını kullanmaktadır. Kamu görevlilerinin yanlışlarını doğru şekilde beyan eden CİMER başvurularını sonuna kadar savunuyoruz. Ancak Doğru olmayan olay ve beyanlarla kamu görevlilerinin dövmeye çalışılmasının önüne geçilmelidir.
Bir dönem isimsiz ve imzasız ihbar mektupları ile yapılan itibar suikastlarının önüne, ihbar mektup ve dilekçelerinin önüne isim ve imza şartı getirilerek geçildi.
IV-SONUÇ VE TEKLİF
DOĞRU OLMAYAN BEYANLARLA BAŞVURANA 657 SAYILI DMK’NUN 25.MADDESİNİN UYGULANACAĞI UYARISININ YAPILMASI
Doğru olmayan olgu ve beyanlarla yapılacak CİMER Başvurularının önüne geçmek için, başvuru aşamasında 657 Sayılı DMK’nun 25.Maddesine göre işlem yapılacağı uyarısının yapılması yerinde olacaktır.
Kamu görevlisini “İsnat ve iftiralara karşı koruma”yı düzenleyen 25.Maddesinde; “Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikâyetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler” denilmektedir.
Başvuru esnasında bu uyarının yapılması CİMER’in etkin kullanımına katkı sağlayacaktır.
V-SON SÖZ
Özgürlüklerin kontrolü yapılamazsa, Demokles’in kılıcına döner.
Burak Selimoğlu