Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 27, 2024

Biraz Borsa İstanbul Konuşalım…

Lozan galiplerinin Türkiye masası müdürü Kılıçdaroğlu Borsa İstanbul’daki yükselişten fazlası ile rahatsız olmuş. Fiyatların şişirilmiş olduğunu söylüyor. Doların yükselmesinin önlenme yöntemlerini yasal bulmuyor.

Peki doğru mu söylüyor ya da söylediklerinde gerçeklik payı var mı?

Bu nedenle biraz borsa konuşalım istiyorum.

Kılıçdaroğlu yalan söylüyor ve algı ajanlığı yapıyor. Borsada bu şekilde bir karalama da SPK yönetmeliğine göre suçtur.

Öncelikle şunu söyleyeyim ki… Bu sayfada hiç bir zaman helal olmayan bir yatırım seçeneği tavsiye etmedim…

“Borsa haram mı, helal mi?” tartışması bence abes ile iştigaldir.

Haram da, helal de bellidir ve alış veriş helaldir… Borsa İstanbul alış veriş yapılan bir yerdir. Helaldir…

Borsa İstanbul’da haram olan ise, neyi alıp sattığın ve nasıl alıp sattığın ile ilgili bir konudur.

İçeriden haber yani tüyo aldın da kar etti isen, haramdır. Kredi kullanıp faize bulaşarak alım satım yaptı isen, haramdır. Faiz veya alkol üretimi gibi haram işle uğraşan bir şirkete yatırım yapıp aldı isen, haramdır. Birilerini zarara uğratacak yöntemlerle manipülasyon yaparak alım satım yaptı isen, haramdır. Kumar niyetiyle alım satım yapmak, haramdır. Bunları herkes kendi vicdanında bilir. Uzatmaya gerek görmüyorum.

Birileri alış veriş işlemlerinin en tepe noktası olan bir borsa için, mesela;
“Borsa İstanbul’da alım satım yapmak haramdır” diyorsa, bir düşünsün bakalım:
“Medine Pazarında alım satım yapan sahabe de haram mı işliyordu?”

Lütfen, herkes bildiği konuda ahkam kessin.

Kılıçdaroğlu aslında bu konuyu çok iyi biliyor… Bütün CHP yöneticileri de çok iyi bilir… Çünkü, CHP denilen, Hilafet Fonu gaspçısı yapı, İş Bankasını da yönetmektedir… Yani siyasetçilikten önce bankacı oldukları için bilirler… Ama şeytanın sözcülüğünü yapıyorlar.

Niye?

Çünkü “faizler hep yüksek olsun” istiyorlar. “Merkez Bankası politika faizini yüksek tutsun” istiyorlar. Paralarını halk veya üreticiye vermek yerine Merkez Bankasında tutmak istiyorlar. “Dolar biraz daha yükselsin ve hayat şartları zorlaşsın” istiyorlar.

Yoksa kamu bankalarının dolarına müdahale etmesinden hangi embesil zeka rahatsız olabilir ki?

İşte bunlar bu derece Lozan galiplerinin postalını yalamaya hazır ki, dolara müdahale edilmesinden rahatsızlık duyuyorlar.

Neyse…

Borsa konuşacaktık…

Takip ettiğim çok az hisse senedi var…

Mesela…

Bu sayfadan “ucuz” diye defalarca THY hissesi önerdim. Geçen yıl bu zamanlar 12 liralardaydı. Şimdi 110 lira… Geçen yıl 9 aylık karı 6 milyar lira idi, bu yıl 9 aylık karı 39 milyar lira olmuş. Burada bir balon yok… Hatta ucuz bile ve Şubat 2023 hedefi 140 lira üstü olabilir. Önemli olan fiyat kazanç oranları…

Peki CHP müdürü bu durumdan niye bu kadar rahatsız?

Çünkü yabancılar Borsa İstanbul’dan satıp çıkarken bunlar da satıp çıktı. Piyasa düşsün istiyorlar. Düşünce alacaklar ve alırken kar edecekler. Durumu böyle okuyorum.

20 yıl önce borsadaki hisse senetlerinin yüzde 80’den fazlası yabancıların elindeydi. Yüzde 10’luk bir portföy boşaltsalar, Türkiye’de ekonomik kriz olur, hükümetler yıkılırdı.

Şimdi Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı payı yüzde 18 civarında…

Ve çok önemli bir ayrıntı… Yeni açılan hesapların çoğu genç nüfusa ait. 3 milyon yatırımcının yüzde 20’si 18-24 yaş aralığında… Anlaşılan o ki, kriptocu çocukların gözdesi oldu Borsa İstanbul… Yükselten onlar… Çoğu üniversite öğrencisi… Teknik analizden anlıyorlar… Hesap yapmayı ve temel analiz yorumlamayı biliyorlar ve Borsa İstanbul’da yatırım yapıyorlar, bazen de oynuyorlar. Piyasa değeri ile defter değerini karşılaştırıp, gerçeği gördükleri için, kar da ediyorlar, çünkü doğru hesap yapmayı biliyorlar.

Gençler artık kahvehanede pişpirik oynamıyorlar… Starbucks andavalları kadar piyasa yapıcı genç de var.

Tamam bizde ve bütün dünyada bu piyasalar kumar ile iç içe… Kabul ediyorum. Ancak şöyle bir gerçek var; büyük kumarbazların en az olduğu borsa Türk borsasıdır.

Yabancı ve küresel yatırımcı er veya geç Borsa İstanbul’a tekrar gelecek…

Biraz düşünelim… Soralım… Artık bir dünya devi olan THY’den ne kadar uzak duracaklar? Artık silah ve yazılım piyasasında bir dünya oyuncusu olan ASELSAN grubuna daha ne kadar mesafeli kalacaklar? Ereğli Demir Çelik’in artık uçak motoru için de çelik ürettiğini bilmiyorlar mı? Borsa İstanbul’da işlem gören hangi enerji şirketine muhtaç olmayacaklar? Hangi gıda şirketine ihtiyaçları yok? Irak, Suriye ve Ukrayna imar beklerken hangi çimento şirketini görmezden gelecekler?

Borsalar, bir ülkenin ekonomiye dair beklentilerinin göstergesidir… Borsaları kumardan uzak tutmak da devlet kadar bizim de elimizdedir.

Gençler… Size tavsiyem… Küresel şeytani sermayeye, ucuz hisse senedi vermeyin.

Piyasa da, gelecek de sizlerin.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir