Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Neden Bayraktar?

Bazıları ciddi ciddi diyor ki:

“Devletin o kadar imkanı var, devletin de o kadar SİHA’sı var ama hep Bayraktar TB2 önde, devlet kendi ürettiklerine değil, Bayraktar’a destek oluyor.”

Lütfen balık hafızalı olmayın.

Selçuk Bayraktar, ABD’nin dahiler okulu denilen MIT’de, insansız uçaklar konulu yüksek lisans tezinde okul tarihinin en yüksek ikinci notunu aldı. Bilin bakalım o tarihlerde Türkiye’deki İHA çalışmaları ne aşamadaydı?

İsrail malı Heron kullanıyorduk. Tamir bile edemiyorduk. Yazılımı bize ait değildi. Bilgiler iş işten geçtikten sonra altı saate kadar rötarlı geliyordu.

Sonra ne oldu?

2007 yılından itibaren Selçuk Bayraktar bürokrasi kapılarını aşındırdı… Kimse dinlemedi.
“Biz yapamayız” denildi.
“Yaptım, dereceli not aldım” dedi.
“Al şu parayı sus” dediler.

Susmadı… Yüksek lisans tezi olan İHA modeliyle askerlerle beraber çalışmalar yaptı.

Bürokraside İHA çalışmaları sadece kağıt üzerinde kaldı.

Selçuk Bayraktar, elindeki İHA modeliyle yaptığı her aşamayı bürokrasi ile paylaştı.
“Bakın bunu da yaptım” dedi.

Yine engellendi.

En son 2013 yılında FETÖ ile Erdoğan’ın yolları ayrılmaya başlarken, aradaki engellerin bir kısmı ortadan kalkınca Erdoğan’a çıktı. İki defa sunum yaptı. Birinde bakanlar, müsteşarlar da hazır bulundu.

Erdoğan talimat verdi.
“Hemen finanse edilsin, ne yapilması gerekiyorsa acilen yapılsın” dedi.

Tam altı ay daha beklettiler. “Şu eksik, bu eksik, şu evrak lazım, şu para onaylansın” gibi bahanelerle tam altı ay geçti.

Selçuk Bayraktar bu süreci neredeyse gözlerinden yaş gelecek şekilde şöyle anlatıyordu:
“İnsan çocuğunu tanır değil mi? İHA projesi benim çocuğumdu. Böyle projelerde insan yazılıma, montaja kendinden bir şey koyar yani imza atar. Bir şeyi ya fazla ya da az yapar da imza atar. O projeler bürokrasi raflarında altı ay beklerken başka yerlere uçmuştu.”

Devlet kadroları İHA ve SİHA çalışmalarında 2013 yılına gelindiğinde bu aşamadaydı.

Selçuk Bayraktar’dan şunları da dinledim:
“Gelişmiş ülkeleri geçmemiz için aslında en az 50 yıl gerekirdi. Onlar hiç gelişmese bile 20 yılda yetişmemiz imkansızdı. Ama sıçrama yapabilirdik. SİHA konusunda bunu yapmaya çalıştık. Her alanda onlara yetişmeye çalışmak yerine özel ve stratejik bir alanda önde olmaya çalıştık.”

Kredi çekmediler. Böyle bir çalışmaya haram karıştırmak istemediler. Hibe kabul etmediler. Hala da aynı devam ediyorlar. Aile, Sarıyer’de ata evini sattı ve ilk İHA- SİHA çalışmasını yaptı.

Bürokrasiden ümidi kesince Saldıray Berk Paşanın referansı ile 2013 Kasım ayında Diyarbakır Askeri Havaalanı hangarında çalışmaya başlanıldı. 4 ay boyunca telefon kullanmadılar.

Selçuk Bayraktar hakkında tutuklama kararı çıktı. Abisi Haluk Bayraktar iki gün gözaltında tutuldu.

Herkes 17-25 Aralık FETÖ kumpasını bilir. Hakan Fidan’ın kuşatılmasını ve tutuklanmak istenildiğini bilir. Selçuk Bayraktar ve SİHA projesi aranıyordu asıl… Bulamadılar. Hatta 19 Ocak 2014 MİT tırları kumpasında bile asıl aranan SİHA modeliydi… Engel olamadılar.

Devlet kendi ürünlerine niye destek olmuyormuş?

Devlet bunları yapıyordu ilk SİHA yapılırken… Ne desteği? Bu kadar balık hafızalı olmayın.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir