Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?

Eylül:

Eylül ayında en lezzetli balık hiç şüphesiz palamuttur. Yemeği, sebzelisi makbuldür. Sardalya, Barbun ve çipura alternatiflerdir… Çinekop gibi yavru balıklardan ise uzak durulmalıdır. Çinekop ve sarıkanat lüfer yavrusudur ve 20 cm altında avlanılması yasaktır. Aklınızda olsun.

Ekim:

Ekim lüfer ayıdır ama yemeyelim… niye mi? Boğazdaki lüferlerin nesli tükeniyor. Kıymayalım. Levrek, barbun, palamut, kılıç, sardalya ve uskumru lezzeti bize yetsin.

Kasım:

Nihayet hamsi… Benim için mümkün olduğunca haftanın altı günü. Yedinci gün dinlenme zamanı… Uskumru, lüfer, barbun, mercan, levrek de alternatifler.

Aralık:

Hamsi tava, ızgara, buğulama, sebzeli ve elinden gelen için pilavlısı… Mercan, levrek alternatifler.

Ocak:

Yine hamsi… Hamsi bu ayda yağlı olur. Tavaya biraz daha az yağ koyun. Alternatif uskumsu, lüfer ve torik. Çinekop ve mezgitten uzak durulmalı. Bırakalım büyüsünler.

Şubat:

Yine hamsi… Bıkmak yok. İzmarit, mezgit, levrek, palamut ve torik de alternatif olarak tam zamanı… ve kalkan mevsimi başlar.

Mart:

Kalkan, kefal ve mezgit zamanı… İzmarit, levrek, palamut, mercan da lezzetli olur.

Nisan:

Mezgitin en güzel en kılçıksız zamanı. Kalkan, levrek, ve izmaritin lezzetleri de güzel olur. Sardalya ve hamsinin son demleri.

Mayıs:

Mezgit, izmarit ve kalkan ayıdır.

Haziran, temmuz ve ağustos:

Biraz da kırmızı et yiyin. Sıcak havalarda balık yeme zevkiniz ölmesin.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir