Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Günahlara Ortak Aramak!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan :” Ak Parti’nin yirmi yıllık günahlarına ortak olmayız” demiş…Bu söze Ak Parti’ye gönül vermiş bazı dostlar da çok üzülmüşler…Mesela, ne dese iyi olurdu! Sizler günah işleyin, bizler ise günahlarını üstlenelim mi?

“Şayet varsa günahlarımıza tövbe ettik, pişman olduk, bize destek verin” demeleri yerine, “bizler günah işlemeye devam edelim sizler de günahlara ortak olun” mu demek istiyorlar…! Ne demek istiyorlar anlamadım ki!

Hiç şüphesiz, Ak Parti’ye geçmişte oy veren biri olarak ben de günahlarına asla ortak olmak istemem… İşlemediği günaha kim ortak olmak ister ki ! Ancak oy vermek, günah ve sevap anlamında kişiye sorumluluk yükler…Bunu da çok iyi bilmekteyiz!

Bu nedenle Fatih Erbakan’a ” Ayasofya’yı açmak, hastane, yol, köprü yapmak, başörtüyle üniversiteye girmek, İHA, SİHA gibi insansız hava araçları üretmek ve daha birçok sosyal, siyasi ve ekonomik hizmetleri yapmak, o günahların içinde mi?” sorularını soruyorlar.

Bu yaklaşım hatalıdır! Ya hep, ya hiç diyerek, doğru ve yanlışların sevap ve günahların birbirine karıştırıldığı ve paket haline getirildiği sorular , kıyaslamalar ve itirazlar bizleri sağlıklı düşünmeye ve ona göre hareket etmeye götürmez. Çünkü bu hatalı bakış açısı yapılan doğru işleri, çok sorunlu biçimde yanlış işlerin ruhsatına dönüştürür.

Bu durum, üniversite sınavlarında olduğu gibi dört yanlış bir doğruyu götürür kuralını hatırlatır. Bana göre bu kural, hatayı meşrulaştırdığı için çok tehlikeli ve sakıncalıdır. Eğitimini bu anlayışla tamamlamış bazı siyasetçi, bürokrat, amir, memur bazen yaptığı doğru işlere bakarak kendine özel imkanlar sağlayacak hatalar yapma ruhsatı oluşturabilmektedir. Bu nedenle hata eden bir görevliye hesap sorulduğunda yol, köprü, hastanelerden bahsetmesi bu çarpık bakışın sonucudur. Sanki, kasıtlı hata edebilsin diye köprü yapılmış havasındadır.

Son zamanlarda yaşadığımız siyasi, ekonomik ve toplumsal bazı sorunlar, dini tabirle söylersek günahlar hiç şüphesiz idarecilerin ihmali, tedbirsizliği ve alanlarındaki yetersizlikleri nedeniyle meydana gelmektedir. Böylesi bir günaha başkası neden ortak olsun ki!

Üstelik bizler, ” kim zerre kadar iyilik işlerse karşılığını, kim de zerre kadar kötülük işlerse karşılığını alacaktır” şeklindeki Hakk olan ölçüye iman ederiz.

İnancımıza göre kısaca, sevaplarla günahları takas etmek yoktur… Ya hep, ya hiç de… Doğru işler sevap kazandırır kötü ve yanlış işler de günahlara neden olur.

Yine inancımıza göre, kimse kimsenin günahını yüklenmez.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir