Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

İslamcıların Ana Gündemi Ne Ki?

Birkaç gün önce emekli bir Din Kültürü öğretmeni arkadaşım, “ATV de ‘Yalnız Kurt’ dizisini izliyor musun?” dedi. “Yok, izlemiyorum.” Dedim. “Ama, dedi baştan belli değildi fakat artık FETÖ’nün işlerini inceden inceye işliyor, yönetmen de Osman Sınav.” dedi.

Müslümanların ana günde mi FETÖ müdür, yani insanları Allah adına kandırmaya yönelen Cemaat ve tarikatlar mıdır? Cübbeli midir? Mustafa İslamoğlu mudur? Çörekotu yağı satanlar, cin çıkaranlar, meditasyonla İslam’ı karıştırıp insanlara manevi arınma terapisi yaptıranlar mı?

Kesinlikle değil!

Bunlar olmamalı. Müslümanın ana gayesi insanlara yaşanabilir bir İslamî hayat tarzını sunmak, mümkün olduğunca inancını yaşamak, ehli küfre “benim dinim bu” demektir. İster gelir, ister gelmez. Şu an İslam’ın ana kaynakları ve bin yıldır süren bilgi birikimi, küfrün tek alternatifidir.

Ama Müslüman bunu önce zihninde temellendirip, insanlığın umudunun kendisi olduğunu unutur, İslam’ı yaşamayı, “emri bil marufu ve nehyi anil münker”i başkasından beklerse, çözümler üreteceği yerde sürekli mızmızlanarak, meseleyi teoriyi kurcalayıp eksikliği kaynakta arayarak ana hedeften saparsa, kesinlikle başarılı olamayacaktır.

Henüz Akif merhumun geldiği noktadayız:

“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhâmı,

 Asrın idrâkine söyletmeliyiz İslâm’ı.”

Ama bugün genelde birbirimizden İslam’ı asrın idraki söyletmede ayrılıyoruz. Oysa Akif şiirin devamında bunun da yolunu gösteriyor:

“Kuru da’vâ ile olmaz bu, fakat ilm ister;

Ben o kudrette adam görmüyorum, sen göster?”

Akif sonra fıkıh dahil, İslami ilimlerdeki yetişmiş insan eksikliğinden bahsediyor. Oysa esas mesele yetişen insanların ana hedefinin ne olması gerektiği.

Müslüman aileler çocuklarını neden İslamı öğrenmeye, bilgilerini Allah yolunda kullanmaya ikna edemiyorlar ve bu çocuklar da diğerleri gibi Amerika’ya, Kanada’ya gitmeye çalışıyorlar? Neden çocuklarına dünyevi hedefler koyarken, ahireti, güzel ahlakı ıskalıyor ve sonra şikayet ediyorlar?

Çünkü kendileri yaşamıyorlar. Bu İslam’ın zorluğundan mı? Yoksa Müslümanların bilgi/iman eksikliğinden mi? Kanaatimizce ikincisi. O halde mesaimizi harcamamız gerek yer burası: “Müslümanlarda İslam’ı yaşama isteği oluşturmak.”

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir