Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Ayetli, Besmeleli, Miraçlı, Çakralı, Kuantumlu, Şatafatlı, Mercedesli, Peçeli Şarlatanlık

‘’Onlar Allah’ın ayetlerini az bir değere sattılar ve [insanları] O’nun yolundan alıkoydular. Bu yaptıkları ne kadar da kötü!’’ [Tevbe, 9/9].

Lüks otellerde, oldukça şatafatlı hazırlanan salonlarda 57 bin TL karşılığında -bu janjanlı kelimelerle- eğitim veren peçeli kadını görmüş olmalısınız. Sosyal ve hatta yazılı medyayı epey bir meşgul etti çünkü. Açıkçası helal olsun mu demeli yoksa yazıklar olsun mu, bilemiyorum ama galiba ikincisi.

Olayın tıbbi, dini ve sosyolojik boyutu var. Bu konularla ilgili pekçok şey söylenebilir ama önce bu kahramanımızı bir tanıyalım;

Trabzon-Of doğumlu imiş. Uludağ Üniversitesi’nden mezun olmuş [2006, ama hangi bölüm yazılmamış]. Daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünü bitirmiş [2010]. Üniversite yıllarında psikoloji, insan davranışları ve kişisel gelişim alanlarında merakı dolayısıyla araştırmalar yapmış.

Yani tıp veya psikoloji mezunu değil. Fizik mezunu da değil. Ama bolca tıbbi ve dini terim kullanarak, üzerine kuantum kelimesini de soslayarak “tıp-psikoloji-din-fizik”  eğitimleri veriyor! Yani fiziği ve metafiziği meczediyor. Bravo mu desek, bilemedim!

[Kendi ifadesi ile] Spiritüel alanlardaki konuları Kur’an-ı Kerim ışığında sünnetullaha uygun bir şekilde anlatıyormuş. 2500’ün üzerinde uzman eğitmen hanım yetiştirmiş. Kendi eğitimini geliştirerek ‘’EAA sistemi bilinçaltı temizliği Eğitimini’’ kurmuş. “Çakraların biyoenerjisiyle, esmalar ile, Fatiha suresiyle açılım.” yapıyormuş. “Seçilmiş özel surelerin his yüklemesi”, ‘’Besmelenin sırrını çözmek ve his yüklemesi” eğitimleri veriyormuş.  Bilinçaltını miraç hakikatiyle temizliyormuş. Tabi bu arada Miraç Hakikatiyle Bilinçaltını Temizleme eğitimi 7.250,00TL, 13’lü İşini Kur Eğitimi Paketi 57.000,00TL. “Alan razı, satan razı, bize laf düşmez” mi diyelim?

Gerçek hayatta peçeli değilken, şatafatlı toplantılarında daima peçeli bulunuyor ve lüks yaşantısını göstermekten de aşırı zevk aldığını söylüyor [bunu Fulya Soybaş’ın Hürriyet’teki röportajında kendisi söylüyor]. Yani şatafatlı lüks hayatını ve hatta peçeyi bir PİAR aracı olarak kullanıyor.

Bu işi nasıl değerlendirmek lazım?

İşin tıbbi yönünü zaten ilgili uzmanlar [psikiyatristler] değerlendirdiler ve bu işin bir şarlatanlık/dolandırıcılık olduğunu söylediler.

Dini boyutuna gelince, bu işin dini olarak da tam bir şarlatanlık olduğu açık. Çünkü Kur’an kendisini sırlı/esrarlı-gizemli bir kitap olarak değil, apaçık bir kitap, apaçık bir rehber olarak takdim ediyor;

‘’İşte bunlar Kitab’ın ve apaçık Kur’an’ın âyetleridir’’ [Hicr, 15/1].

Biz ona [gizemli] şiirler öğretmiş değiliz, zaten bu ona yaraşmazdı da. O[nun getirdiği bu kitap] Allah’tan gelen bir öğüt ve apaçık Kur’an’dır [Yasin, 36/69].

Bize düşen Rabbimizin bize gönderdiği bu apaçık ayetleri [Kur’anda vaz edilen Kur’ani ilkeleri[1,2], tatbik ederek yani ayetleri ayetlerdeki açıklamalar ışığında okuyarak] anlamaya çalışmaktır. Kur’anın ihtiyacı budur, onun çözülmesi gereken sırları/gizemleri yoktur. Bu yapılan tam bir şarlatanlıktır. Kur’anı istismar etmektir. Bu istismara da en çok inançlı ama Kur’anı bir hayat kitabı [yaşam rehberi] olarak değil de bir sır ve gizem kitabı olarak gören Müslümanlar düşüyor, ne yazık ki. Aslında bu Kur’ana bakış açısıyla ve Kur’andan uzaklıkla ilgili bir durum, maalesef.

Mezkur hanım, ‘’Hepimizin kafasında 32 tane bar yani istasyon var ve 32 bar 32 farzdan gelen hikmetle bakılan kapı demektir.’’ diyor. Fesubhanallah!

Bir kere farzların ‘’32 farz’’ şeklinde tasnif edilmesi beşeri bir sınıflamadır, bunun Kur’anla bir ilgisi yoktur, farz diye bilinen Kur’andaki emirler listelenirse çok daha fazlası çıkar, buradaki 32 farz; imanın[6] ve  İslam’ın şartları(5),  namazın[12], abdestin[4], guslün[3] ve teyemmümün farzlarıdır[2], bu sayılar hatalıdır, böyle bir tasnif olamaz ama hadi diyelim ki bunu yaptık, peki o zaman niye İslam’ın 5 şartı olarak sayılanların hepsi [mesela hac, oruç ve zekatın farzları] yok bu listede?      

Neresinden bakarsan bak tutarsızlık, aymazlık ve şarlatanlık. Ama itiraf edelim ki çok zekice kurgulanmış bir taktik bu. Din, tıp, psikoloji ve fizikle ilgili terimler spiritüel terimlerle [çakra vs] entegre edilliyor ve müthış bir pazarlama taktiği ile paketlenerek  sunuluyor, içerik de sunum da [peçeli sunumlarla] gizemli bir şekilde yapılıyor. Ama en önemli taktik şu; eğitici eğitimleri veriliyor. Ve bunlar lüķs mekanlarda, janjanlı belgeler[diplomalar!] eşkiğinde veriliyor.  Bu belgeler Ordinaryüs Profesör edasıyla onaylanıyor. Mazrufu bilemem ama zarf oldukça şaşaalı ve etkileyici.  Verilen mesaj şu: “siz de bu eğitimleri alarak kendi işinizi kurabilir ve benim gibi böyle lüks ve şatafatlı bir yaşam sürebilirsiniz. Unutmayın müşteri de bol…”

Bazıları “alan razı, satan razı” diyormuş. E muska ticareti yapanlarda da  alan-satan razı, niye kızıyoruz o zaman? Üstelik bu çok daha pahalı bir nitelikli dolandırıcılık ve açık bir Kur’an istismarı. Allahın ayetlerini pazarlama…

Allah ıslah etsin…

1-Elif-Lâm-Râ. Bu öyle bir kitaptır ki, âyetleri her şeyden haberdar ve hikmet sahibi olan (Allah) tarafından muhkem kılınmış ve ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. (Ki) Allah’tan başkasına kulluk etmeyesiniz (diye). Ben (ise) O’nun tarafından size gönderilmiş bir müjdeci ve uyarıcıyım (Hud 1-2).

2-[Ey Resul]. Bu kitap sana göğsünde bir sıkıntı olsun diye değil, onunla uyarasın ve mü’minlere öğüt veresin diye indirildi. [O halde ey müminler, siz de] Rabbinizden size indirilen bu kitaba tabi olun. Ondan başka bir evliyaya tabi olmayın. Ne kadar da az/ınız tezekkür ediyorsunuz [Araf, 7/2,3]

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir