Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Açık Oturum

İstanbul Belediye Bakanlığının bir açık oturum ile gelip bir açık oturum ile gitmesi aslında aklı başında kişiler için güzel bir uyarı niteliğinde olmalıdır Çünkü uyarıyı algılayıp gerekli tedbiri alabilecek kişiler, sadece akıl sahipleridir.

27.Mart.1994 yerel seçimlerinden tahminen 10 gün kadar önce TRT, İBB adayları Tayyip Erdoğan (RP), Bedrettin Dalan (DYP), İlhan Kesici (ANAP) ve Zülfü Livaneli (SHP) arasında bir açık oturum düzenlemişti. Bunlar içinde şansı en az olan aday, bir önceki seçimlerde ancak %16,9 oya alarak 4. parti olabilen RP’nin adayı Tayyip Erdoğan idi. Ama bu açık oturum bir anda bütün hesapları değiştiriverdi.


İlhan Kesici ile Zülfü Livaneli konuşmalarında sürekli top çevirip sorulara yuvarlak cevaplar verirken, Tayyip Erdoğan bir önceki 1989 yerel seçimlerinde RP’nin kazandığı 1 büyük şehir (Konya), 4 il (Sivas, Van, Maraş ve Urfa) ile diğer 69 belediye başkanının yaptığı çalışmaları anlatmaktaydı. Gerçi seçimin en şanslı adayı Bedrettin Dalan da sık sık ANAP’ın kazandığı 570 belediyenin çalışmalarından örnekler veriyorsa da, yaptığı bir hata tüm atmosferi değiştirir.


Dalan’a İkitelli’de hazineye ait büyük bir arsaya kamu yararına yapılması düşünülen komplekslerin durumu ve mahiyeti konusunda ne düşündüğü sorulduğunda, hiç düşünmeden “orası tahminen şu kadar dönüm, yapılacak komplekslerin maliyeti tahminen bu kadar, yani şu anda rantabl bir çalışma gibi gözükmüyor” der. Tayyip Erdoğan hemen söz isteyip arsanın daha büyük olan kesin metrekaresini ve yapılan fizibilitede maliyetin daha düşük olan kesin miktarını belirtir. Böylece aslında rakamlar bir yana konuyu bile tam olarak bilmediği ortaya çıkan Dalan’ın yüzündeki şaşkınlığı ve oturumun sonrasında sadece kem-küm etmesini bütün izleyiciler görür.


Açık oturumun atmosferi aniden şehre ilgisi ön plana çıkan Tayyip Erdoğan’dan yana dönmüş ve ondan sonra söylediklerinin tamamı dikkatle dinlenir olmuştur. Böylece, seçilme şansı en az olan bir aday seçimi zaferle göğüsleyerek büyük bir sürprize sebep olur. (Nitekim Erdoğan’ın % 25.1 oyunu karşı, Dalan ancak % 15,46 oy alabilmişti.)

25 yıl sonrası:
İstanbul’un tekrarlanan 23.06.2019 seçimlerinden bir hafta önce Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu 16.haziran 2019 akşamı bağımsız bir stüdyoda, Fox TV spikeri İsmail Küçükkaya’nın yönettiği bir oturumda bir araya gelir. 31.Mart’taki seçimlerde fark sadece 13 bin olduğu ve pek çok sandıktan suistimal haberleri geldiği için YSK seçimlerin yenilenmesine karar vermiştir.


Eylem adamı, ama (Allah’ın hikmeti) kendini ifade özürlü Binali Yıldırım tekrarlanacak seçim kampanyasında taksicileri, dernekleri, esnafları dolaşıp birbirinin aynı 3-5 cümleyle propagandasını yaparken; Ak Parti (hadi trol demeyelim) bağlısı gençler Yıldırım’ın son derece antipatik ve ego içeren “onu da ben yaptım, bunu da ben yaptım” videosunu sosyal medyada biteviye yayınlamaktaydılar.


Ama asıl hata, Yıldırım’ın açığını çok iyi bilen karşı tarafın taktiksel planıyla ikili bir açık oturum yapılması fikrine Ak Parti kurmaylarının balıklama atlamasıyla yaşandı. Öyle ki, havaya giren Binali Yıldırım’ın oturumu kimin yöneteceği bahsi açıldığında “Uğur Dündar bile olabilir” diye kendinden emin böbürlenmesi sonunun başlangıcı oldu.


Olayın devamını zaten bilmektesiniz. Fox’un her gün Hükümete çakan spikeri olan ve sonradan oturum sorularını önceden İmamoğlu’na verdiği ortaya çıkan İsmail Küçükkaya’nın tarafgir yöneticiliği sırasında süklüm püklüm oturup devamlı ter atan, açıklayacak tek bir projesi olmamasına rağmen konuşmalarında sürekli mağduru oynayan İmamoğlu, seçimin galibi olur. Çünkü Binalı Yıldırım salona girerken olsun, rakibine ders verir tarzda konuşurken olsun, yapmayı düşündüğü onlarca projeyi sanki küçük birer işlemmiş gibi anlatırken (daha doğrusu anlatmaya çalışırken) olsun burnu havada, “bu oyunun galibi zaten benim” tavırlarını sürdürmüştü. Böylece “mağrur karşısında mağdurun kazanması” kuralı otomatikman devreye girdi ve kör parmağım gözüne bir yenilgi de bağıra bağıra gelmiş oldu.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir