Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

Müslümanların Engizisyonu Adlı Kitap ve Prof. Dr. Mehmet Azimli

Malum birkaç gündür Çorum Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli ile ilgili belli kesim tarafından ısrarla linç kampanyası yürütülmektedir. Nedeni ise 14 yıl önce yazdığı kitapta, söylemek istediğinin tam tersine yorumlanan, yanlış anlaşılan  bir  kaç cümle. Üstelik yanlış anlaşılmalara neden olduğu için sonraki baskısında o birkaç cümleyi çıkardığı halde. Hatta yanlış anlaşılmalara neden olduğu için özür dilediği halde…Yazdığı, söylemek istediği Hz. Peygambere olan sevgimiz, bağlığımız onun soyu nedeniyle değildir, seçilmiş olması nedeniyledir. Benim de Hz. Peygambere olan saygım sevgim onun soylu bir sülaleden gelmesinden değil, seçilmiş kişi olmasındandır.

Merak edip baktığımda malum bir gazetenin ısrarla hedef gösterek, hatta günde birkaç defa manşet haber yaparak adeta insanımızı Prof. Dr. Mehmet Azimli’ye karşı tahrik ettiğini, provoke ettiğini gördüm. Gerek linç kampanyası gerekse ölüm tehditleri nedeniyle şehrinden ayrılmak zorunda kalmış. Hatta fakültesine kadar gelinip tehdit edilmiş.  Düşüncesi ne olursa olsun, bu ülkede yaşayan kişilerin yaşam hakları devletçe güvence altına alınmıştır. Gördüğüm kadarıyla ilgili kurumların sessiz kalması bir yana bu tür tahrik ve tehditlere çanak tutarcasına  üniversitesi  de meslekdaşımız hakkında soruşturma açmış. Onlarca kitaba imza atmış bir akademisyenin 14 yıl önce yazmış olduğu, yanlış anlaşılan birkaç cümle için soruşturma açılabiliyorsa bilimsel özgürlük nerde kaldı!

 Gördüğüm kadarıyla Prof. Mehmet Azimli tarihi olayları eleştirerek ele aldığından tabu şeklindeki düşünceler de sarsılıyor. Maalesef gelinen noktada, en azından kendi derslerimde gözlemlediğim kadarıyla  ilahiyatlarda sorgulama geleneği giderek azalıyor. Türk İslam sanatları dersi için son yıllarda,  dönemin ilk haftalarında bu dersin ilahiyatta ne işi var diye tepkiler hatta protestolar bile olabiliyor. 15 yıl önceki öğrencilerle İslam sanatı ile ilgili seviyeli tartışmalar yapabiliyorken son yıllarda bu dersin ilahiyat için gerekliğini izah etmek uğraşıyorum. Tartışma ya da sorgulama zaten artık yok. Hatta böyle bir tartışma konusu geldiğinde,  bir belli bir grubu temsilen bir öğrenci kalkıp hocam büyüklerimiz alimlerimiz herşeyi yazmış bize sadece onları uygulamak düşer diye tepki göstermişti. Kendi gözlemim olarak ilahiyatta geldiğimiz nokta bu.

Prof. Dr. Mehmet Azimli’ye yapılan tahrik ve tehditlerin ardında gerçekten, onlarca kitabı arasından bir tanesinde  14 yıl önce yazdığı, hatta yanlış anlamalara neden olduğu için sonraki baskılarda kaldırdığı birkaç cümle mi var, yoksa ilahiyat fakültelerinde geleneğin aksine sorgulayıcı ders yapan, araştırma yapan akademisyenlere gözdağı verilmek mi isteniyor? Müslümanların Engizisyonu adlı üç cild kitap yazan Prof. Dr. Mehmet Azimli, ne acı tesadüftür ki aynı şekilde engizisyonda yargılanyor. Tek farkı kendisinin dinlenmemesi, yazdıklarının dikkate alınmaması.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir