Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 18, 2024

Gündelik Politika!

İktidar, ölçülü ölçüsüz çabalarla elinde bulundurduğu gücü her şart altında korumak ister. Muhalefet ise aynı yaklaşımla iktidar gücünü elde etmeye çalışır…Özetle günümüz politikası budur! Bu ölçüsüz, tartısız ve çoğu zaman da ilkesiz yarış, gündelik politik kararlara, yaklaşımlara, didişmelere de neden olur! Bu halde gerginlik ve getirdiği huzursuzluk daimidir. Buna da, Demokrasi derler!

Hem iktidar hem de muhalefetin aldıkları gündelik politik kararları için kendilerine oy veren seçmenler arasından doğru yanlış, faydalı zararlı, adalet ve zulüm olduklarına bakmaksızın aklı devre dışı bırakacak şekilde hararetli savunucuları vardır. Bu hatalı yaklaşımını kimileri inandığı dine kimileri de Atatürkçülüğe…Kimileri de başka inandığı değerlere bağlar! Tassuptur bu!

Gündelik politikanın gereklerine ve çıkarlarına göre siyaset yapan partiler, çoğu zaman kendilerine oy veren seçmenlerini de ters köşe yaparak hayal kırıklığına uğratırlar. Çünkü politikacı için günlük fikir değiştirmek çok kolayken ilkeli bir partili için bu çok daha zor olmakta hatta şaşkınlık yaratmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arsındaki gerginliğe çok ağır hakaretlerle katkı sunan ilkeli bazı seçmenler, Cumhurbaşkanının orayı ziyareti sonucu yapılan anlaşmalar ve ülkenin yetkililerinin yaptıkları abartılı karşılama töreni karşısında ne yapacaklarını şaşırıp kaldılar. Bu yüzden daha çok çıkarlara göre şekillenmek zorunda olan dış politikada itidal önemlidir. İsrail ile ilişkiler ve Sanatçı Sezen Aksu olayı da…

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise, daha birkaç yıl önce başörtüsü ve zulmüne destek vererek dindarları feci şekilde üzmüştür. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de…Bugün ise başörtülülerin oyu olmadan seçim kazanmanın mümkün olmadığını bildiklerinden elde edecekleri gündelik politik çıkarları için geçmişlerine sünger çekmek durumunda kalmışlardır. Bu zikzaklar şaşkınlık yaratmaz mı seçmende?

Saadet Partisi’nin “Bilge” Başkanı Temel Karamollaoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nu babayiğit olarak tanımlamasıyla gündelik politik çıkarlar hesabı içine girmiştir Bu yaklaşımlarlak Saadet Partisi diğer siyasi partilerden birine dönüşerek seçmenlerinden bir kısmını şaşkınlığa uğratmıştır.

Bir de olayları, partilerden, kişilerden zaman ve mekandan bağımsız şekilde tarafsız olarak adalet ve zulüm, haram helal üzerinden değerlendirmeye çalışanlar vardır. Kimsenin kayıtsız şartsız adamı olmadıklarından taraflarca sevilmeseler ve kabul görmeseler de bu kişiler, toplumun emniyet şalterleridirler. Sonuçta bu kişiler vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için seçimlerde iktidar veya muhalefette bir partiyi kendi ölçüleri üzerinden tercih ederler. Ancak taraflarca “ya taraf ol ya da bertaraf” tehdidi ile yaşarlar. Farkına varılsın veya varılmasın, kimsenin adamı olmasalar da milletin ve toplumun en faydalı kişileri olma faziletini kazanmış olurlar.

Bir toplumda, gruplar üzerinden değil de olaylar ve olanlar üzerinden değerlendirme yapabilenlerin sayısı arttıkça doğrularda artış, yanlışlarda azalma olacaktır.

Allah böylelerin sayılarını artırsın…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir