Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 18, 2024

İman Varsa İntihar Yoktur (Mu?)

Her ne zaman bir intihar olayı gündeme düşse, söz ve kalem sahibi bazı zevat hemen din-iman-ahiret hamasi söylemine koyuluyor.

İntiharı Müslüman olmamaya ya da dini değerlerden uzak yaşam sürmeye indirgeyen bu hamaset, faydalı olmak şöyle dursun, tasavvur edilenin ötesinde yıkıma sebep olmakta, toplumla özellikle de gençlerle sağlıklı iletişim kurma imkanını zorlaştırmaktadır.

Dinlemek ve anlamaya çalışmak yok, sebep-sonuç ilişkisi üzerinde durmak yok, veriye dayalı tahlil yok, sadece hamaset ve ezber tekrarı var.

Bir insanı hayatını sonlandırmaya götüren sebeplerin en önemlilerinden birisi hiç şüphesiz inanç bunalımı ve zayıflığıdır. Ancak her intihar olgusu bununla açıklanamaz; somut olayda etkili olan sebepler tespit ve tahlil edilerek değerlendirmede bulunmak gerekir.

Çok önemli bir nokta da, Müslüman olmanın, başta intihar olmak üzere büyük günahlardan masumiyeti garanti etmediğidir. Pekala Müslüman da çeşitli zaafların, bunalım ve travmaların etkisiyle cinayet işleyebilir, Allah korusun ana-baba ya da evlat katili olabilir, intihar edebilir.

Kısa yoldan hamasi söylemlere sarılmak yerine, biraz gözlem, ilmi veri toplama, tefekkür, hikmet, basiret gerekir.

Bir de büyük laf etmemeli. Allah korusun, insan ağzından çıkanlarla, kaleminden dökülenlerle sınanır da altında kalır.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir