Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

İki Dizi, İki Aile, İki Dünya

Biri 20. Yüzyılın ilk yarsında İngiltere’de yaşamış Çingene mafyası reisi Thomas “Tommy” Shelby’ nin ailesi etrafında dönen olayları anlatan “Peaky Blinders” dizisi.

Diğeri 16. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış Midilli Fatihi sipahi Yakup Ağa’nın oğulları Oruç, İlyas, İshak ve Hızır’ın hayatını anlatan, “Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı” dizisi.

Peaky Blinders dizisinde, parasını kumar, içki, uyuşturucu ve haraçtan kazanan kardeşlerin, politikaya da el atıp gizlice İngiltere başbakanı Winston Churchill ile görüşerek, muhalif işçi partisine sızarak onları başarısızlığa uğratması ve karmaşık ilişkileri ele alınıyor.

Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı’nda ise babalarının mirasına sahip çıkan ve Akdeniz’de serbest deniz ticareti yapan kardeşlerin, Osmanlı ile anlaşarak Akdeniz’i batılı tüccar ve istilacı korsanların kontrolünden kurtararak, Osmanlı ve İslam’ın hizmetine sunma mücadelesi anlatılıyor.

Peaky Blinders dizisinde, kişisel çıkar, hırs ön plana alınıp, her yol mubah görülüp, daha az ahlaki tutum ve bireycilik işlenirken, Barbaroslar kardeşlerde daha yüce amaçlar ön plana alınıp, daha ahlaki bir yapı kurgulanıp, kişisel çıkarlar arka plana atılarak toplumcu bir mesaj veriliyor.

Peaky Blinders dizisi bir devlet kanalı BBC’de, Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı da yine bir devlet kanalı TRT de yayınlanıyor.

Böylece ülkeler kendi toplumuna bu hayat tarzlarını örnek göstermiş oluyor. İşte Doğu, işte Batı ve tavsiye edilen hayat tarzı ile dünya anlayışı.

Fakat bu kadar açık ve kesinliğe rağmen, batılı eğitim anlayışından geçirilmiş ve batıya hayran yetiştirilmiş TÜRK gençleri, yana yakıla Peaky Blinders’ı izler de, Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı’nı izlemez, görse de burun kıvırır. Hatta bir kısmı da bunu hükümete muhalif olduğu için yapar.

Ne diyelim? Nasibinde yoksa, elindeki incinin farkına varamazsın.

NOT: Her iki diziyi de çocuklara ve geçlere tavsiye etmem. “Peaky Blinders” cinsellik, kötü örnek ve aşırı şiddet; “Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcının da savaş sahneleri aşırı şiddet içeriyor.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir