Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Altı Parti Sistem Üzerinde Çalışıyormuş!

Oyalı, boyalı, sırtını bilmem nereye dayalı basının haberlerine göre:

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nin hukukçu kurmayları, parlamenter sisteme dönüşün ana ilkeleri üzerinde görüşüyormuş.

Bu altı partinin dönmeye çalıştıkları parlamenter sistemin faziletlerini, özellikle genç kardeşlerime, birkaç cümle ile anlatmak istiyorum.

Bu faziletli sistemin faziletlerini anlatmaya 11 Kasım 1938’den başlamak gerekir ki, sistemin ne kadar parlamenter ve ne kadar faziletli olduğu daha iyi anlaşılabilsin.

11 Kasım 1938’de, Atatürk’ün ölümünden bir gün sonra, TBMM kuşatılır ve bir yıl önce gözden düşen İnönü, parlamenter sistemin milletvekilleri tarafından Cumhurbaşkanı seçilir.

14 Mayıs 1950- 27 Mayıs 1960 arasındaki on yıllık bir dönemden sonra ‘faziletli parlamenter sistem’ yine devreye girer ve peşpeşe ‘fazilet abidesi Cumhurbaşkanları’ seçilir:

Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk…

Cemal Gürsel Darbenin Cumhurbaşkanıdır.

Cevdet Sunay ‘faziletli parlamenter sistem’ içinde içinde ‘faziletli bir parlamenter’ bulunamadığı için, Genel Kurmay Başkanlığından istifa ettirilip, değişik hüllelerden sonra, seçilen Cumhurbaşkanıdır.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Fahri Korutürk, faziletli parlamenter sistemin, Cumhurbaşkanlığını Genel Kurmay Başkanlarının Sultasından kurtarmak için sarıldığı bir can simidi olarak seçtiği Cumhurbaşkanıdır.

Ve ‘Netekim Paşa’ Kenan Evren, faziletli parlamenter sistemin beş ayı geçen bir sürede seçemediği cumhurbaşkanının yerine, milletin vatan savunması için kendisine verdiği silahı millete doğrultarak ‘seçilen’ bir Cumhurbaşkanıdır.

Bu beş aylık sürede, faziletli parlamenter sistemde ‘göbek dansçılarına’ bile oy verildiğini de bu arada kaydetmeliyim.

Kısa bir dönem ‘tonton’ Cumhurbaşkanı Özal’dan sonra 28 Şubat’ın Cumhurbaşkanlarına sıra gelir…

Süleyman Demirel, Necdet Sezer…

Gül’ü yazmayayım…

İşte bu altı parti, faziletli parlamenter sisteme dönerek, ülkeyi cumhurun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kurtarmak istiyorlar.

Mevla görelim neyler
Neylerse güzel eyler

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir