Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 27, 2024

Tercihli Oy Sistemi!

Kurumsal yapıya sahip olmadığımızdan ilk uygulaması, özellikle denetleme ve kontrol noktalarında çok sorunlu olsa da yeni Başkanlık sisteminde önümüzdeki seçimlerde milletvekilleri, bakanlar, Belediye Başkanları hatta Cumhurbaşkanı adayları kendilerini bireysel olarak teker teker toplumun önüne koyup beğendirmek zorunda kalacaklar. Bu yönüyle baktığınızda güzel bir sistem!

Bu nedenle önümüzdeki seçimde Cumhurbaşkanımızın seçilmesi ne kadar kolay olacaksa Ak Parti’nin işi de o kadar zor olacak…

Tüm partiler nitelikli aday göstermek şartıyla eşit imkanlarla birbirleriyle yarışacaklar.Bu sistemle Ertuğrul Günay önce milletvekili sonra da Kültür ve Turizm Bakanı olamazdı…

Artık tanımadığınız birini seçmek zorunluluğunuz yoktur! Yakından tanıdığınız, güvendiğiniz ve sizi bulunmadığınız parlamentoda temsil edebileceğini düşündüğünüz kişiyi hangi partiden olursa olsun tercih edebileceğiz. Sessiz duran, başını öne eğen, her ne denilirse tamam diyen değil itiraz eden, haktan yana duran, hakkı tutup kaldıran hatta bu uğurda kükreyen kişiler bundan böyle seçilebilecek. Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki dönemde meclis çok ehliyet ve liyakat bakımından çok nitelikli ve bu nedenle de bir hayli gürültülü bir meclis olacak…Bu vasıflarda bir meclis de Cumhurbaşkanını milletvekilleriyle istişareye zorlayacak…

Parti ve liderin popülaritesi önümüzdeki seçimlerde hiçbir işe yaramayacak. Paket milletvekili kadrosu bundan böyle yok artık! Her parti kendi içinde aday olması halinde seçilebilecek kişileri yarıştıracak.. Bundan sonra, liderin, babanın, abinin, eniştenin, damadın, cemaatin veya vakfın hatırına hak etmeden adaylık kapmak, milletvekili ve bakan olmak yok!

Bölgede irili ufaklı ve benzerlik arz edenlerden partilerden birinin adayı çok niteliklidir. Tanımaktasınız, bilmektesiniz, beğenmektesiniz, ehliyet ve liyakat sahibi olduğuna inanmaktasınız o halde bu sistem size, Cumhurbaşkanlığında inandığınız güvendiğiniz birine oy verme imkanı sunarken milletvekilliğinde de başka bir partinin adayına oy verme imkanı sunmaktadır. Geçmişte olduğu gibi tercihli oy hakkıdır. Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi Ak Parti’nin oylarından hatırı sayılır miktarda oy alabilirler.

Seçmene bu noktada çok iş düşmektedir. Hangi partiden olursa olsun, liderini dinleyen, ona kayıtsız şartsız itaat eden milletvekili tercihinde bulunmayabilir. Parti olarak ben şu kadar milletvekili lideriyim siz de şu kadarsınız sözü kısa sürede olmasa da ileride mutlaka tarih olacak. Bu sistem de milletvekilleri kendilerini liderlerine değil de öncelikli olarak vatandaşa beğendirmek durumunda kalacaklar. Vatandaş asil olduğunu ilk defa bu yeni Başkanlık sistemiyle fark edecek.

Ayrıca bu yöntem, toplum içinden ülkemizi yönetecek bir çok liderin ve kadronun ortaya çıkmasına da sebep olacak. Çünkü bugünkü sitemde liderler sultası buna müsaade etmemektedir. Bazı başarısız liderler halkın tercihleriyle koltuklarını kaybedecekler.

Milletvekilleri de çok önem kazanacak bu sistemde. Onlar da ülke yönetimine katkı sunmanın hazzını yaşayacaklar.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir