Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Bir Akıllı Adam

Söze nereden nasıl başlamalıyım bilemiyorum. Ancak tek bildiğim bugüne kadar hiç yapmadığım bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk defa siz değerli okuyucularımıza bir bilim insanının yaşam öyküsü başka bir deyişle özgeçmişini anlatmaya çalışacağım.

İbni Haldun’un “Coğrafya Kaderdir” sözü ile başlamak çok isabetli ve yerinde olacaktır.

Adana tarihsel ve kültürel zenginlikleri yanında birçok alanda bırakın Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş şehri olma ünvanını hak ediyor. Ancak sürekli yapılan yanlış siyasetçi ve bürokrat tercihleri kentin hak ettiği yerin çok ama çok gerisinde kalmasına neden oluyor.

Bugün sizlerin yüreklerini tüm bu olumsuz tecrübeler ile karartmak istemiyorum. Zaten bu kötü tecrübeler gün gibi ortada. Hepimiz canlı tanık oluyoruz. Peki bu şehirde hiç mi güzel şeyler olmuyor? Tabii oluyor. Ancak bu güzellikleri fark edemediğimiz ve sahip çıkamadığımız için tarih sayfalarında bir not olarak kaybolup gidiyorlar.

Yaklaşık olarak 10 yıldır Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde elektrikli araba çalışmaları yapılıyor. Deyim yerindeyse zıpkın gibi gençlerden oluşan bir takım gecelerini gündüzlerine katarak ülkelerine ve insanlığa katkıda bulunmak için durmaksızın çalışıyorlar.

Marifet iltifata tâbidir derler. Ancak ne hazindir ki son yıllarda cevval ve başarılı insanları neredeyse cezalandırma gayreti içinde oluyoruz. Bu sizlere çok ama çok ağır bir ifade gibi gelebilir. Ancak birazdan anlatacaklarımdan sonra sizlerde baba hak vereceksiniz.

Çukurova her sene beyin göçü veriyor. Bu göç sadece bilim alanında değil bürokrasi siyaset ve iş dünyası başta olmak üzere en üretken insanlarımız birer birer bu şehirden uçup gidiyor.

İşte tamda bu noktada bir şey yapmak gerekiyor diye düşünüyorum. Bizler bu toplumun sesi olarak her türlü haksızlığa karşı durduğumuz gibi bu tarz ihmalkarlıkları dile getirmekle yükümlüyüz.

Prof. Dr. Hüseyin AKILLI. Bu ismi daha önce duymuş olanlarınız olabilir! Belki birçoğunuz medyada Adana ismi ile müsemma Bir Buçuk Adana ismi verilen elektrikli araba haberlerinde fotoğraflarda görmüş olabilirsiniz.

Yine birçok kimsenin bilmediği tüm Türkiye’de Mimar Sinan Mühendisler Birliği tarafından organize edilen ve yine Çukurova Üniversitesi bünyesinde “Mühendishane Atölyesi” çatısında geleceğin idealist mühendislerini yetiştirme mücadelesi veren bir Çılgın Türk diyebilirim. Bu çalışmalarda bizlerde gönüllü olarak her daim sevgili Hüseyin Hocamızın yanında yer almaya gayret gösteriyoruz.

Ancak maalesef soy isimi gibi gerçekten akıllı ve üretken dahası mucit bir bilim insanı olan Hüseyin AKILLI ülkemizde bir sahne sanatçısı kadar tanınmıyor. Zaten onunda tanınmak ve şöhret olmak gibi bir gayesi de yok! Ancak yiğidin hakkını öldürmeden vermek gerekmiyor mu?

Bu güzel bilim insanı ile çok eskiye dayanan bir dostluğumuz olduğunu da gururla ifade etmek istiyorum. Şimdi diyeceksiniz ki peki neden bugüne kadar bu başaralı bilim insanı ile ilgili olarak bir köşe yazısı veya röportaj yayınlamadınız?

Bugün bu yazıyı yazarken dahi çok düşündüm. Çünkü ne zaman Prof. Dr. Hüseyin AKILLI Hocam ile ilgili bir yazı kaleme alacak olsam bana bizzat kendisi müsaade etmedi. Aşırı naif ve tevazu sahibi bu güzel insanın bana kırılmaması için uzun yıllar sabrettim ve sessiz kaldım.

Belki bu yazıyı yazdığım için bir süre bana dargın kalacak. Ancak ben tüm bu riskleri göze alıp kendisinin affına sığınarak bu yazıyı kaleme alıyorum.

Bugün bırakın yerel basını ulusal basında dahi yeni geliştirilen Bir Buçuk Roket Projesinin sıkça haberlerini izliyoruz. Ancak Hüseyin AKILLI her zaman olduğu gibi fotoğraf karelerinde ya yok ya da kenarda köşede bir yerde! Her zamanki gibi aşırı bir tevazu timsali diyebilirim.

Açıkçası ben onun bir bilim insanı olarak kıymetinin bilinmediği konusunda dertliyim. Ancak son zamanlarda içimde bir umut ışığı belirdi diyebilirim. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem TUNCEL Hanımın atanması ile birlikte bir değişim beklentisi içerisinde olduğumu söyleyebilirim. Bizler bu kentin insanları olarak sürekli kendi içinde çekişen ve hatta kavgalı bir üniversitenin yerine, el ele verip üreten ve şehrin dinamikleriyle hareket eden bir üniversite istiyoruz.

Bu arada dip not düşmek istiyorum. Bizler ÇUDER Çukurova Uluslararası Öğrenci Derneği olarak ilk kez Meryem Hanım Rektör olduktan sonra rektörlük makamında kabul gördük. Bu noktada da Sayın Rektörümüze hakkını vermek isterim.

Çukurova Üniversitesi ve bu şehrin daha iyi yerlerde olmasını isteyen her Adanalı gibi başta Hüseyin AKILLI Hocam olmak üzere tüm başarılı insanlara sahip çıkmanın bir vefa borcu olduğunu düşünüyorum.

Bu vesileyle Hüseyin AKILLI Hocam ve genç dinamik ekibini gönülden tebrik ediyorum. Onlara yeni dönem çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum.

Selam ve dua ile…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir