Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Aşı Karşıtı Gazeteci ve Televizyonculara Çağrı

Covid-19 aşıları ile ilgili konuşması gereken doktorlar öncelikli olarak immünolog, virolog, mikrobiyolog ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarıdır. Ancak görüyorum ki uzmanlığı bu alanlar haricinde olan aşı karşıtı bazı doktorların [tıbbi araştırmalara dayanmayan mesnetsiz] açıklamalarını kullanıyor ve aşı karşıtı kampanyalar yapıyorsunuz.

O halde size bir çağrım var;

Dilediğiniz aşı karşıtı doktor ile karşılıklı olarak programlarınızda tartışmaya ve tüm sorularınızı cevaplamaya hazırım. Sadece iki şartım var;

1)Canlı yayın olacak,

2)Her iki tarafa eşit konuşma hakkı verilecek.

Bu iki şartı yerine getirmeniz halinde dilediğiniz sürede program yapabilir, dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

Bir üroloji uzmanı olarak bu iş bana kalmamalı idi, ama madem ki siz alan dışı tabiplere itibar ediyorsunuz, [Ebu Hanife’ye isnad edilen ‘’hüm rical nehnu rical/onlar adamsa biz de adamız’’ sözünden ilhamla] onlar tabip ise biz de tabibiz. Açın programınızı bize tartışalım.

Bu çağrıyı niye yapıyorum?

Bayram vesilesi ile gittiğim ve 2 hafta kaldığım memleketimde şunu gördüm.  Ne söylerseniz söyleyin, hangi delili getirirseniz getirin, sizi dinlemeyen ve adeta gözünü-kulağını kapatan bir aşı karşıtı grup var, bu doğru. Ve ne yazık ki bunlara karşı yapılabilecek pek bir şey de yok gibi. Lakin aşı karşıtı olmayıp söylentiler ve komplo teorileri nedeniyle tereddüt içinde kalanlar da var. Hem de hiç azımsanmayacak kadar çok. Bunlara anlayabilecekleri şekilde açıklamalar yapınca ikna oluyor ve aşılarını yaptırıyorlar. Bu şekilde ikna ettiğim pek çok akrabam oldu.

Biz bilim insanları olarak bir hata yaptık/yapıyoruz. Aşı karşıtı söylemleri ve komploları [teknik gerekçelerden yoksun oldukları için] saçma sapan görüşler diye küçümsedik, ‘’cevaplamaya bile değmez’’ dedik ve dikkate almadık. Çünkü bize göre [teknik olarak] gerçekten de saçma-sapan bilgilerdi. Ama halkın bir bölümü bizim gibi teknik bilgiye sahip olmadığı için olayı böyle görmüyor. Kafası karışıyor ve ‘’acaba’’ diyor. Ve ne yazık ki [bitkisel ürün pazarlayan, kitabını tanıtan, muayenehanesini düşünen veya bu yolla meşhur olmak isteyen] bazı doktorların mesnetsiz açıklamaları da olayı körüklüyor.

Bu işi hafife almamalı, dile getirilen tüm komploları/iddiaları halkın anlayacağı şekilde [tane tane] izah etmeliyiz. Eğer bu iş bana kaldı ise ben hazırım.

Not: Ben bu isimlerin hepsini bilmiyorum, varsa bildiginiz diğer isimleri de etiketleyerek paylaşabilirsiniz.

#cemilbarlas

#melihaltinok

#ahmetrasimkucukusta

#adilipak

#bilgehanbilge

#serhatfındık

#umitaktas

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir