Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Fazla Umutlanmayın

Şimdilerde yeni anayasa hazırlığı ve mevcut yasalar için düzenleme çalışması yapıldığı söylenmekte ya, sakın ola ki fazla umutlanmayın. Çünkü geçmişe bakıldığında, bu dağın ne doğuracağı şimdiden belli gibi. Seçim öncesi şu kadar milletvekilini mahallelere kadar gönderip oy arayışına girmeyi akıl edenler, normal zamanda/tatillerde ne ile meşgul oldukları bilinmeyen bu insanların tamamını bölgelere gönderip, hayat mücadelesindeki gerçek insanların nabzını tutmayı akıl edememekteler.


Belli makamlara gelince halkın büyük çoğunluğunda resmi şikayetten kaçınma ve mevcut hale sabretme karakterinin baskın olduğunu unutanlar, bıçak kemiğe dayandığında bu insanların utanarak teşkilata gidip durumu ilettiklerinde, 9/10’u kapalı devre ve ahbap-çavuş ilişkisiyle idare edilen bu teşkilatlarda yapılan şikayetlerin hemen hasır altı edilip gerekli yerlere iletilmediğini de artık öğrenmeleri (ve tedbir almaları) gerekir.


Yönetimdeki bunca danışman ordusu, bilim kurulu üyeleri, filanca makam yardımcılarının çoğunun mürekkep yalamış, zeki, ama kitabi, yani teorik öğreti saplantısını aşamayan insanlar oldukları kesin. Onun için tüm çalışmalarını eldeki veriler, istatistikler ve varsayımlara dayanarak yapmaktalar. Öte yandan pratik hayatın içinde ve günlük rızkını temin için çalışan halk ise (ilgi ve meşguliyeti ne yönde ise) günlük hayatta, sokakta, ticarette, sanatta, kültürde, eğitimde, komşuluk ilişkilerinde, adli süreçte vs. yaşadıkları problemlerle ilgili kendi arasında sürekli sitemde, şikayette bulunur. İşin ilginç yanı, bu insanların (bazıları absürt olsa bile) genellikle son derece mantıklı ve uygulanabilir çözümler bulabilmeleridir.


Eğer yöneticiler bu sefer artık ayakları yere basan yasal düzenlemeler yapmak ve 2 yıl sonraki seçimlerde kendilerine saç baş yolduran pamuk ipliğine bağlı sonuçlardan kaçınmak istiyorlarsa, teşkilatın “bu hafta üç eve taziyeye gidildi, iki düğüne katılındı, beş esnaf ziyaret edildi” tarzı otomatiğe bağlanmış haftalık rapor hazırlama alışkanlığını artık lağvedip, boşta olan herkesi değişik türde derdi olan insanların kendine göre bulduğu çözüm önerilerini dinlemeye ve kaydedip (ama mutlaka) yetkili birimlere göndermesini sağlamaya çalışmalıdır.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir