Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 27, 2024

Taksim Camiini Yaptırmak ve Engellemek İsteyen Rizeliler

Yıllardır gündemde olan Taksim Camii nihayet yapıldı ve ibadete açıldı. Hayırlı olsun.
Bu caminin (siyasi ve ideolojik tartışmalar haricinde) sanki Rizeliler açısından da ilginç bir hikâyesi var gibi. Bugüne kadar camiyi yaptırmak isteyenler de engelleyenler de (ağırlıklı olarak) Rizeliler olmuş. Ama sonuçta camiyi engelleyen değil yaptırmak isteyen Rizeliler kazanmış 🙂 Şöyle ki;

Taksim camisi ile ilgili ilk ciddi adımlardan biri 1960’ların ortasında ‘’Taksim Camii Şerifi Derneği’’ kurularak atılıyor. Derneği kuran kim mi? Rizeli bir işadamı olan (İshakol Boyaları’nın sahibi) Süleyman İshakoğlu. İshakoğlu caminin projesi ve maketini bile hazırlıyor. Dönemin gazeteleri İshakoğlu’nun resimleri eşliğinde projenin maketini de yayınlıyorlar.

Bu girişim üzerine dönemin bakanlar kurulu da o bölgeden hazineye ait bir arsayı camii için 10 yıllığına tahsis ediyor. Ancak CHP’li Belediye Başkanı Ahmet İsvan olayı mahkemeye taşıyınca tahsis iptal ediliyor. Bu arada Süleyman İshakoğlu Taksim’in girişine küçük bir mescit yaptırıyor. Ama belediye onu da mahkemeye taşıyor.

1977 yılında hükümet Beyoğlu İlçesi İmar Planı’nda değişiklik yaparak otopark olarak görünen araziyi yeniden cami için tahsis ediyor. Bir cami ve altında çarşıyı içeren Taksim Camii Şerifi Külliyesi Avan Projesi için artık tek bir engel kalıyor; arsadaki diğer mülk sahiplerinin rızası. O mülk sahiplerinden biri de 180 m2’lik alanın sahibi olan İstanbul Belediyesi’dir. Yeni başkanı da CHP’li ve Rizeli Aytekin Kotil’dir.
Ama Kotil de camii için beklenen o onayı vermiyor ve girişimi engelliyor.
Böylece Taksim Camii projesi 1994 yerel seçimlerine kadar gündemden düşüyor.

1994 yerel seçimlerinde Beyoğlu Belediye başkanlığına Nusret Bayraktar, İstanbul BB başkanlığına Tayyip Erdoğan seçiliyor; İkisi de RP’li ve ikisi de Rizeli olan bu başkanlarla artık yeni bir süreç başlıyor.

Seçimden kısa bir süre sonra, 12 Nisan 1994’te, Milli Kültür Vakfı üyesi (Rizeli) Hamdi İshakoğlu, 1984 yılında yapılmış bir cami maketini İBB’nin yeni başkanı Erdoğan’a takdim ediyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar da 28 Nisan 1994’te ‘‘Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde Ağa Cami dışında bir cami olmadığını biliyoruz… Beyoğlu’nun şanına yakışır bir cami yaptırılması için yardımcı olacağız’’ açıklamasını yapıyor. Nitekim ilk adımını da Taksim Camisi ile ilgili planı 21 Haziran 1994’te başkanı olduğu Beyoğlu Belediye Meclisine havale ederek atmış oluyor. Beyoğlu Belediye Meclisinde kabul edilen dosya Ağustos ayında da Tayyip Erdoğan’ın başkanlık yaptığı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşınıyor ve İBB meclisinde de onaylanıyor.

Böylece Taksim Camii projesi ilgili ilçe belediyesinde de büyükşehir belediyesinde de onaylanmış oluyor. Ama Anıtlar Kurulu’nun önerileri ve itirazları oluyor. Bunları da dönemin Kültür Bakanı (Rizeli) İsmail Kahraman çözüyor. Sürece daha sonraki yıllarda bir başka Rizeli Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da katkıları oluyor. Ve neticede temeli 2012’de atılan Taksim Camii, 2021’de açılıyor.

Yani camiyi engellemek isteyen Rizeliler değil yaptırmak isteyen Rizeliler kazanıyor. Tekrar hayırlı olsun.

Not: Yazıda sürece katkısı olan tüm isimler değil sadece başlıktaki espriyi destekleyen Rizeli isimler naklediliyor (bazı atlamalar, takdim-tehirler, absorbsiyonlar ve belirginleştirmeler yapılıyor). Yani gerilim yapmayalım 🙂 Katkısı olan herkese teşekkürler.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir