Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

Aşılarla İlgili 300 Yıldır Değişmeyen Komplolar/Refleksler

Yıl 1796: ‘’[Türklerin geliştirdiği] ‘’Aşı bizi ineğe dönüştürecek’’(İngiltere)
Yıl 2021: ‘’[ABD/Almanların geliştirdiği] ‘’Aşı ile bize çip takacaklar’’(Türkiye)

Çiçek aşısı tarihte ilk kez Osmanlı topraklarında uygulanmış ve Batıya bu topraklardan gitmiştir. İngiliz büyükelçinin eşi olan Lady Mary Wortley Montagu, 1717 yılında Osmanlı topraklarında halkın çiçek hastalığından ölen kişilerin vücudundan alınan sıvıları sağlıklı kişilerin deri altına enjekte ettiğini görmüş ve yöntemin etkili olduğuna ikna olmuştu. Nitekim 1721’de İngiltere’ye döndüğünde kendisine ve oğullarına da bu yöntemi uygulamıştı.

Lady Mary’nin anlattıkları üzerine İngiltere’de çalışmalar yapıldı, makaleler yazıldı. Hatta kraliyet ailesi 1721’deki çiçek salgını sırasında bu yöntemin uygulanmasını istedi. Ancak bazı doktorlar “tehlikeli olabilir” deyince aşının önce mahkûmlarda test edilmesine karar verildi. Tüm mahkûmlar aşı sayesinde iyileşince Kraliyet ailesi yöntemi halka da uyguladı ve hastalık böylece hızlıca atlatıldı.

Osmanlıların keşfettiği bu yöntemin benzerleri Amerika, İran ve Afrika’da da uygulanıyordu. Ancak çiçek aşısı resmen (bu çalışmalar sayesinde) ilk olarak 1796’de İngiliz Edward Jenner tarafından geliştirildi. Ve hastalık bu sayede yok edildi (eradikasyon). Bu arada kimse de ineğe dönüşmedi tabi…

Aşı karşıtları, 1796 İngiltere’sinde ‘’aşı insanı ineğe dönüştürecek’’ diyorlardı. Çünkü çiçek aşısı inekleri enfekte eden çiçek/pox virüsünden geliştiriliyordu. Halkın da aşı teknolojisi konusunda bilgisi bulunmuyordu. Belki de ‘’İneği enfekte eden virüs’’ ile ‘’ineği’’ karıştırıyor, insana inek dokusunun (DNA?) enjekte edileceğini düşünüyorlardı (ekteki görselde bu korku [insanların aşı yüzünden ineğe dönüşecekleri] James Gillray tarafından mizahi bir şekilde ele alınıyor).

Hadi o günkü halkın bilgi düzeyi buna müsaitti, peki bugün öyle mi?

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir