Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

Teravih Namazını Camide Kılmadan Camide Kılma Sevabını Alanlar Oldu

Bunlar kimlerdir bilir misin? Bunlar, teravih namazı camide kılınacak diye sevinen kimselerdir. Bu sevinci yaşadılar. Camide teravihin tadı başkadır. Zira evde kılmak nefse ağır geliyor. Ama topluca kılınınca hafif geliyordu. Camide teravih hasretiyle yanıp tutuşanlar vardı.

Bir de salgın ve tedbir değil de sırf teravihler camide kılınacak diye üzülenler oldu. Onlar kendilerini biliyorlar. Şimdilik onların dediği oldu. Teravihler belki ilk bir kaç hafta belki de tüm Ramazan ayı boyunca camide kılınmayacak.

Tedbirler konusunda işin ehli bir şeyler söylüyor. Keşke başka şeyler hakkında da söyleselerdi. Keşke bilim kurulu ülkenin dört yanından toplanan ve sonra da ülkenin dört bir yanına dağılan maskesiz, mesafesiz siyasi cemaatlere de iki çift laf etseydi… Ama iki çift laf hep bizim hakkımız.

Camilerde teravihin kılınmayacak olması
tedbirler kapsamında alındığı için şikayet edecek ya da üzülecek değilim. Zira kapatılan veya kısıtlanan sadece camiler değil. Diğer kalabalık yerlerin de cemaati kapanma kapsamında.

Bence konu sadece camiden ibaret değil. Zira okullar da aynı sıkıntıları çekti. Yarın okul başlanacak denildi. Sonra durduruldu. Haftaya yüz yüze başlanacak denildi. Sonra yine durduruldu. Okullar açıldı. İki gün sonra yine durduruldu. Yani kapanma ve kısıtlanma sadece camiler için değil. Özellikle öğretmen arkadaşlar çok gitgeller yaşadılar.

Kahveler, halı sahalar, lokantalar için de aynısı oldu.

Ama hepinizin malumu ki, bazı kesimlerin dokunulmazlığı var. Bu kadarını da normal (!) görmek lazım. Onlara bilim kurulu dahi ses edemez. Bence biz de siz de ses etmeyin… Tarih boyunca bu böyledir…

Rabbimiz bazı amellere niyet edip de onu yapamayanlara tam sevap vermiştir.

Rabbimiz şöyle buyurmuştur:

Kim Allah’a ve Peygamberine hicret etmek amacıyla evinden çıkar da sonra kendisine ölüm yetişirse, şüphesiz onun mükafatı Allah’a aittir. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

Nisa Sûresi 100.

Her kim teravihi camide cemaat ile kılınacak diye sevindi ise sonrasında camide teravihe izin verilmediği için kılamadıysa şüphesiz onun mükafatı Allah’a aittir…

Teravih, seni özledik. Tez gel!

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir