Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

Kabine Revizyonu

Bunun üzerinde neden büyük gürültüler koparılır. Ben hiç merak etmiyorum. Neden mi? İktidarda bir parti yok mu; var. Ona destek veren bir de ittifak ortağı var mı; o da var. Bunların üzerinde anlaştığı ortak politikalar da var. Hükümet programı da belli. Dolayısıyla kim gelirse gelsin değişen bir şey olmayacak.

Peki kabine değişikliği neden yapılır? Görevinden alınan ya görevlerini aksatmıştır, ya da yorulmuştur. Tıkanmış damar varsa açılması için taze kana ihtiyaç vardır, ondan.

Kurumların tümünde bu böyledir. Eğer iktidar değişikliği olmamışsa (ki o zaman komple revizyon olur; politikalar da değişir) gayet olağan şeylerdir görev değişiklikleri.

Bunlara olağanüstüymüş gibi fonksiyonlar yüklemeye çalışmanın başka anlamı vardır. Bunu iktidarı yıpratmak için kullanmak, klikleşme amacıyla yararlanmaya çalışmak, buradan maddi çıkarlar ummak gibi sebeplerle bu değişiklikler abartılır. Yani bir kurumda aksayan, iyi gitmeyen şeyler varsa sorumlunun değiştirilmesinden daha doğal bir şey yoktur. Kan değişimidir bu. Kurumların yenilenmesini sağlar.

Aslında ha bir bakan değişmiş, ha bir müdür yardımcısı değişmiş ikisi arasında mantıksal bir fark yok. Biliyor musunuz, galiba biz kendi yarattığımız bir hayal dünyasında, matrixde yaşatıyoruz kendimizi.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir