Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 23, 2024

Corona ve Corona’ya Karşı Alınan Önlemler

Kovid-19 saygınından korunmada vücut direncinin (bağışıklık sistemi sağlamlığının) önemli bir rolü olsa da, asla tek başına koruma sağlayacak bir güvence değil. Sürekli uyarısı yapılan maske-mesafe kuralı da aynı şekilde. Aşılanma derseniz, antikor oluşturması amaçlanan virüs ve ona çok yakın mutasyon türlerine karşı etkili, ama yapısı çok aykırı yepyeni türdeki mutasyon virüslere karşı koruyamayacak bir uygulama.


Ekranlarda şov yapma döneminin henüz başlamadığı ilk salgın döneminde akil insanlar bizlere çok daha yararlı bilgiler sunmaktaydılar. Eminim, bugüne kadar Corona belasının bulaşmadığı insanların büyük kısmı da geçen 14 ay içinde bu uyarıları dikkatle uygulayan kişilerdir. Çünkü bazılarının “grip de bir virüs canım” diye küçümsediği Corona etkeni, en riskli ortamda bile anında sizi hasta edecek sayıda vücudunuza giremez; öncelikle vücuda giren öncü virüslerin uygun bir ortamda hızla çoğalarak belli bir sayıya ulaşmaları gerekir.


İlk dönem sıklıkla vurgulanan ve asla unutmamamız gereken uyarılar ise şöyle:

1- Virüsün vücuda giriş ve yerleşip ürediği yer öncelikle burundur. Girişten sonraki ilk 4 saat virüsün buradaki üreme sürecidir. Virüs ancak belli sayıya ulaştıktan sonra önce ağız içine, sonra da akciğerlere iner. Bu sebeple dış ortamda bulunan veya riskli insanlarla temas sonrasında tercihen 2 saatte bir, ama asla 4 saati geçmeyecek süreler içinde (elbette elleri dikkatlice sabunladıktan sonra) mutlaka ağız içi ve buruna 4-5 kere derin su çekip tükürmek/sümkürmek gerekir.


2- Bizi virüse karşı tek başına koruyacağına güvenmemek şartıyla, bol sebze-meyve, zencefil-zendeçal, sarımsak vs gibi (zaten herkesin bildiği) bağışıklık sistemi kuvvetlendirici malzemeler belli ölçü dahilinde tüketilmelidir.


3- Bu malzeme desteği yanında endişe, aşırı sıkıntı, hastalık korkusu vs. gibi bağışıklık sistemini dolaylı yoldan zayıflatıp kişide moralman çöküntüye sebep olacak etkenlerden kaçınmak ve manevi gücümüzü ve tevekkül duygumuzu kuvvetlendirmek gerekir.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir