Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Yunanistan Bir Proje Devlettir

Yunanistan Krallığı İngiltere, Fransa ve Rusya’nın Osmanlıyı askeri ve siyasi yönden baskılaması ile 1832 de kuruldu. Eğer gerçek bir halk hareketi ile kurulsaydı büyük ihtimalle krallık olmazdı. Hatta Kral olarak Bavyera kralı I. Ludwig’in oğlu Otto atandı. Kuruluşuna önayak olan devletler birinci dünya savaşında ‘itilaf devletleri’ ni oluşturdu ve Osmanlıyı parçalama, İstanbul’u işgal operasyonunu gerçekleştirdiler.

Yunanistan’ın kurulma amacı Osmanlıya karşı bir koçbaşı olarak kullanılmasıydı. Bu devlet kuruluşundan itibaren hem Osmanlıyla daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti ile hiç barışık olmadı. Sürekli olarak genişlemeci politikalar izledi. Zaman içinde İyon adalarını, Teselya’yı ve Selanik’i aldı. 1897 savaşı ve Balkan savaşları hep bu devlet tarafından kışkırtıldı. Hamisi olan itilaf devletlerinin safında birinci dünya savaşına katıldı ve Osmanlıya savaş açtı. Savaş sonunda Osmanlının İtalya’ya emanet bıraktığı bir kaç ada bu devlet tarafından Yunanistan’a verildi. Kendini Osmanlıdan yeterince hıncını alamamış hisseden İngiltere başbakanı Lloyd George’un talimatıyla 1919 da Anadolu’yu işgale başladı. Kurtuluş savaşı ile de dersini aldı.

Ne Osmanlı ne de Türkiye Cumhuriyeti Yunanistan’a karşı herhangi bir taciz ya da saldırıda bulunmadığı, tam tersine kendisi bu halef selef devletlere karşı düşmanca tutumlar takındığı halde Yunanistan, tehdit altında olduğu propagandası yapmaktadır.

Şu anda Miçotakis hükümetinin izlediği küstah, şımarık ve saldırgan politika klasik Yunan politikasıdır. Art arda çeşitli devletlerle (ABD, BAE, Suudi Arabistan) askeri tatbikatlar yapmaktadır. ABD ye ülkesinde üs vermeye hazırlanmaktadır. Bütün bunlara rağmen Türkiye’nin saldırgan politikalar izlediği kara propagandasını yaymaya çalışmaktadır. Peki; Türkiye’nin buna karşı politikası nedir. Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ın açıklamalarına bakınız. Diplomasi, diyalog, iyi komşuluk ilişkileri, kazan kazan ilişkisi temalı açıklamalardır bunlar. Bir başka deyişle ‘oğlum bak git’ politikası.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir