Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

HDP Kapatılsa Kimin İşine Gelir?

MHP uzun zamandır HDP kapatılsın kampanyası yürütüyor. Şimdilerde AK Parti de bu fikre yakın görünüyor. Millet ittifakı partileri demokrasi bahanesiyle buna karşı. Olaya seçim stratejisi açısından bakıyorlar. Fezlekeler konusunda da aynı durum söz konusu. ABD ve AB den de HDP ye hatırı sayılır bir destek gelecektir muhtemelen.

İşin aslı parti kapatmalar sudan sebeplerle olduğunda gerçekten demokratik sorundur. Ama ortada kriminal bir durum varsa başka. Bir parti örgütlü bir suç mekanizmasına dönüşmüşse elbette kapatılır. Yakın zamanda Yunanistan’da Altın Şafak partisi kapatıldı. Çünkü silahlı eylemler içindeydiler ve cinayetler işlediler.

Parti kapatmak idari değil, hukuki bir karardır. Bu bedenle parti kapatma davası yargının görevidir. Nitekim yargı, HDP hakkında inceleme başlatmıştır. Eğer örgütlü suç unsurları varsa harekete geçecek. Peki siyasiler neden bunu konuşuyor? Çünkü eğer HDP kapatılırsa siyasi sonuçları olacak. Kimileri bundan yarar, kimileri zarar görecek.

Bence en başta HDP yarar görecek. Çünkü bu parti kendi kendini yeterince kriminalize etmiştir. Öyle bir saplantının içindedir ki kendileri bile bir çıkış yolu üretecek durumda değiller. Kendilerine en son verilen yasal ve barışçı siyaset imkanını Kandil’in yönlendirmesine uyarak ellerinin tersiye ittiler. Siyaseten azalarak bitmek yerine kapatılarak ‘mağdur’ duruma düşürülmüş pozisyonu almak daha bir işlerine geliyor sanki.

İkinci olarak CHP nin ve İYİ Partinin ve de Saadet’in sırtından büyük bir yük kalkmış olacak. Artık bizim HDP ile işimiz yok saklanmasına ihtiyaç duymayacaklar. Öyle bir parti olmayınca ‘vatandaş oyunu veriyor’ denilip işin içinden çıkılacak. HDP ağırlıklı olarak CHP de olmak üzere Millet İttifakı belediyeleri içinde gizli bir örgütlülüğe dönüşecek. CHP oyları en az %5 artacak; belki de %30 u geçecek. Bu da Kılıçdaroğlu başkanlığındaki FETÖ cü kliğin CHP içindeki elini güçlendirecek.

Cumhur ittifakının bu işten bir kârı olmaz. Belki cüzi bir miktar HDP oyu yön değiştirebilir.Hal böyle iken iktidar bloğu partileri HDP nin kapatılmasını neden istiyor o zaman? Çünkü bu aynı zamanda bu partilere oy veren seçmenin büyük bölümünün talebidir. Bu kesimde bıçak kemiğe dayanmıştır. ‘PKK istese sizi tükürüğüyle boğar’ küstahlığının meclis içinde olması, devletten maaş ve siyasi parti payı alması bu kesim için tahammül edilemez duruma gelmiştir. Cumhur İttifakı partileri de tabanlarının sesine kulak vermek zorundadırlar.

HDP nin kapatılma istemi Cumhur İttifakı partileri dışından da destek bulmaktadır. Bir kamu oyu araştırması yapılsa %50 nin epey üzerinde ‘kapatılsın’ hükmü çıkar kanısındayım. Konu artık yargıdadır. Karar mercii odur. Bakalım yargı ‘Türk milleti adına’ ne karar verecek?

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir