Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Çarşamba, Nisan 24, 2024

Derdimi Anlatamadım Galiba

Dün yazdığım yazıda milletvekili Özlem Zengin ile Ayasofya Camii İmamı Muhammed Boynukalın hoca arasında meydana gelen sürtüşmeye yönelik tutumumu beyan etmiştim. Yanlış anlaşıldım galiba…

Yazımda, konuşan tarafların sözlerinin içeriklerinden daha çok, siyasi manada bilerek veya bilmeden üstlendikleri rollerine itirazım vardı…Yol sorunludur bu yolla sorun çözülmeyeceğine inanmamdır.

İtirazım milletvekilinin konuşmasının içeriğine yönelik olur ama aynı üniversiteden mezun olduğumuz Muhammed hocanın konuşma içeriğine ilmi derinliğine yönelik asla olmaz. Bu nedenle konuşma içeriğinde ve sözlerinde ihtilâfımız yoktur.

Milletvekilinin sorunlu sözleriyle yapılmak istenen, İstanbul Sözleşmesinin taraftarı olanları elde tutmak, Muhammed hoca ile yapılmak istenense fıtratımıza, inancımıza ve toplumsal yönlerimize uygun düşmeyen sözleşmeye itiraz edenleri rahatlatmak. Hepsi bu! İki zıddı bu yolla bir arada tutmak.

İslam Fıkhı Profesörü ilim adamı Muhammed hocamızın ille de bu konuda bir çözüm önerisi varsa bunu bu yolla değil de İstanbul Sözleşmesini boşa dürecek, işe yaramaz hale getirecek, tam da aradığımız budur dedirtecek alternatif bir öneri sunmasıdır. İstanbul sözleşmesi hangi maddesiyle neyi tahrip etmişse onu ortaya koyması, değerlerimiz üzerinden de çoğumuzun anlayabileceği şekilde de çözüm önerisi ortaya koymasıdır. Bunun dışına düşen her çaba siyasi malzeme olmak dışında işe yaramayacaktır. Söylediğim budur!

Aile yapımız neden tahrip oluyor, yuvalar neden dağılıyor, kadınlar neden öldürülüyor bu ve benzeri toplumsal sorunları dert edinip üzerinde çalışan bir grup şimdiye kadar ben duymadım. Söylenen ise sadece bu olmazdır. Sorunun halli konusunda ne olacağı, nasıl olacağı konusunda akıllardaki soruları gideren, vicdanları rahatlatan bir reçeteniz olmazsa oluşan boşluğun başkaları tarafından doldurulması kaçınılmazdır. Burada olan da budur!

Bugünlerde anayasa değişikliği konuşuluyor. Milletimizin önüne koyacağımız adil ve sorun çözen bir metne sahip miyiz? Hadis ve tefsir sohbetleri dışında ülkemizde kurulmak istenen adil düzen için bir çalışmamız var mı? Bilmediğim için soruyorum…Bu çalışma bir tek merhum Necmettin Erbakan hocamızın döneminde yapıldı. Üzerinde çok çalışıldı o kadar! Sonra da bitti bir daha gündeme gelmedi.

Bugünden tezi yok, hem ülkemize hem de bizi örnek alan diğer İslam ülkelerine faydalı olması bakımından derhal her alanla ilgili düzenlemelere kafa yormalıyız. İstanbul sözleşmesi olmazsa nasıl olacağını ortaya koymak bizlerin görevidir. Nasıl olmayacağını değil de nasıl olacağını gösterelim var mısınız?

Kolay gelsin!

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir