Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 23, 2024

Danışıklı Dövüş

İmamoğlu bir tüvit attı çarşı karıştı. Kılıçdaroğlu başta olmak üzere CHP liler safa yatıyor. ‘Ne var bunda’ demeye getiriyorlar. İYİ Parti cephesinde de Akşener başta olmak üzere önemli bir kesim bunu olağan karşılıyor. Ama bir kesim de içine sindiremiyor. Millet ittifakı, Millet İttifakı olalı böyle zulüm görmedi gibi bir durum var. Bir ayrışma var gibi kamuoyuna yansıyor ama acaba öyle mi?

Kayıkçı dövüşünü kenara alıp olaya gerçekler açısından bakmaya çalışacağım. Amerika, Biden’ın açıkça ifade etmekten bile çekinmediği gibi Erdoğan’ı düşürme ve Türkiye’de kendine kul-köle bir iktidar oluşturma amacını artık perdeleme gereği bile görmüyor. Nasıl yapacaklar bunu? ‘Muhalefetle işbirliği’ yaparak.

Şimdi bir de siyasi aritmetiğe bakalım. Erdoğan’ı düşürmek için %50 yi geçmek şart. CHP-HDP ile oluyor mu bu? Hayır. CHP-İYİ Parti ile oluyor mu; o da hayır. CHP-HDP-İYİ parti ile oluyor mu? O da hayır ama şans artıyor. Saaadet, DEVA, Gelecek Partisi gibi ‘ufaklıkları’ da toplarsan, zaten mini minnacık sözde ‘sol’ da buna dünden teşne; böyle bir yamalı bohça ile bunu yapabilme ihtimalleri beliriyor. Darbe de yapmaya gözleri yemediğine göre bundan başka da çareleri yok. Bu gerçekleşsin, AK parti iktidarı bir kere devrilsin de ondan sonrası kolay. Bu tablo ile ülke nasıl yönetilecek diye kafa yormayın. Amerika halleder. Darbe ile iktidar düşürüp de yerine kendine açıktan uşak yönetimler kurabilen Amerika bunu mu yapamayacak.

Tabi bu oyunu hayata geçirmenin zorlukları var. İYİ Parti tabanının önemli bir bölümü HDP yi PKK nın siyasi uzantısı; HDP nin de büyük çoğunluğu İYİ Partiyi ‘ırkçı-faşist’ görüyor. Üst düzey yöneticiler bir araya gelse bile tabanları bu gayrimeşru evliliğe ikna etmek zor. Fire verme ihtimali çok yüksek. İşte bunun için bu iki parti arasında ısınma turları düzenleniyor. Çöpçatanlığı da CHP yapıyor. ‘Kahvaltıya gel yumurta rafadan’ türü muhabbetler aslında kızı oğlana yanaştırma denemeleri.

Şu son tüvit olayında da bence şeytani bir oyun var. Bu tüvit konuşularak atıldı. Akşener’in, HDP lilerin, CHP lilerin hayda hayda bu işten önceden bilgisi var. İYİ Partiden çatlak ses çıkabileceğini de hesaba kattılar. Zayıf bir ihtimal ama o çatlak ses de oyunun bir parçası olabilir. Çünkü İYİ parti tabanı bu tüviti sineye çekmez. Orayı yumuşatmak lazım. O nedenle İYİ partiden buna bir gürleyen olmalıydı. Zamanla nasılsa sular durulur.

Diyelim ki İYİ Partiden ayağa kalkanlar bu işin dışındaydılar da hissettikleri gibi, ya da tabanları açısından zorlanacaklarını düşündükleri için böyle fevrilik gösterdiler. CHP de ‘Atatürk mü; Mustafa Kemal mi?’ tartışması nasıl sönümlendi ise bu da öyle sönümlendirilmeye çalışılacak. 2023 e kadar böyle böyle bir kaç olay daha yapılıp rahmetlinin deyimiyle ‘kadayıfın altı’ kızartılmaya çalışılacak.

Ben bu oyunun görünen aktörlerin dışından geliştirildiği kanısındayım. Bu akıl ne İmamoğlu’nda var ne de Kılıçdaroğlu’nda. Hatta ne de Akşener’de. HDP de ise hiç yok. Onlar çoktandır başkalarının aklıyla hareket ediyor zaten. FETÖ Aklı bu. Daha doğrusu CIA aklı. Amerika stratejisini bu tür taktiklerle adım adım hayata geçirmeye çalışıyor. O bohçaya yama üstüne yama atmaya uğraşıyor. Bunun için şimdiden ‘muhalefetle işbirliği’ içinde 2023 e giden yola azap ve ihanet taşları döşemeye uğraşıyor. Bunlardaki akıl, şeytanda yok. Ama şeytan varsa hayr da var. Türkiye 2023 de kaderini oylayacak. Ya istiklal ya kölelik…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir