Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 16, 2024

Sosyal Medya Vaizleri

Sosyal medya yeni olunca vaizleri de yeni olacaklar tabii…Çiçeği burnunda yeni bir sektör bu…

Sosyal medya vaizlerinin bazıları, kendisi inanmasa, hayatına tatbik etmese de Kuran-ı Kerim’den ayetler paylaşıyorlar…Kendilerini unutarak, muaf tutarak başkalarını onlara uymaya davet ediyorlar…

Çoğu zaman İslami eğitim almış olmaları da gerekmez…

Öyle de inandırıcı oluyorlar ki…

Normal yaşamlarında veya iş hayatlarında yaptıklarını bilmeseniz koşarak gidip dizlerinin dibine oturup feyiz almak istersiniz…

Onlara göre dünyada iki türlü insan tipi vardır. Bunlardan biri kendileri gibi bütün günahlardan arınmış ve toplumu aydınlatmakla görevli sosyal medya vaizleri, bir de saçlarına kadar günaha batmış ıslah edilmesi gereken, günahlarından arınması gereken günahkarlar.

Sosyal medyada bunların içinden bazı tanıdıklarımızı iş hayatlarından da biliriz…Kul hakkı yerler, kamu malına ihanet ederler, yanında çalışan iş arkadaşlarına kumpas kurarlar, hile yaparlar, çelme takarlar ama bir de bakarsınız ki o akşam sosyal medyada adalet, ahlak, vicdan, haram helal ile ilgili paylaşımlar yaparak sosyal medya vaizliğini de konuştururlar. Sanırsınız ki gece paylaşım yapan sosyal medya vaizi başka, gündüz günah işleyen kişi ise başka biridir. Gece paylaşımları ile gündüz yaptıklarını eleştirirler…

Sosyal medyadaki paylaşımlarından güvenilir biri olduğunu sanırsınız. Sırtınızı döndüğünüzde gözünüzün yaşına bakmadan hançeri sırtınıza saplarlar. Hem de “hele bir sor bakalım neden sapladım” diyerek de dövünür, üzülür gibi yapar, başlarını sağa sola sallar, dizlerini döverler…Aldatırlar da sizi…Bir de bakarsınız ki o gece, elde etmek istedikleri eline geçince pişmanlıkla ilgili bir paylaşım daha…

Bazen birdenbire sabrınız taşar gece paylaştıklarıyla gündüz yaptıkları arasındaki çelişkiye işaret edip kasıtlı kasıtsız hatalarından somut örnekler verdiğinizde çok fena bozulurlar…İlk yapacakları iş sizi engellemek olur. Oysa o platformlarda hakaret olmadığı sürece doğruyu yanlıştan, güzeli çirkinden, faydalıyı zararlıdan, adaleti zulümden ayırt etmek zemini oluşturulabilir.

Böyleler sosyal medya sayfalarında kendi yaptıklarından güzel örnekler veremezler. Yoktur ki…! Bu yüzden başkaları yapsın diye peygamberimizin sahabenin hayatından örnekler verirler…

Oysa onlardan beklentimiz, gündüz yaptıkları güzel işlerden ve engel oldukları haksızlıklardan sosyal medya sayfalarında somut örnekler vermeleridir…

Sosyal medya vaizliği o takdirde çok anlamlı olur…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir