Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

Hayatın Kullanma Kılavuzunu Okuyan Var mı?

Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpleri kilitli mi?

Muhammed Sûresi 24

Kur’an Hayat Rehberidir.

1- Hayatta kullanma kılavuzu olmayan bir makine yoktur. Her cihazın bir kullanma kılavuzu vardır. Bazılarını okuruz ve cihazdan iyi istifade ederiz. Mesela bir makinede hata kodları vardır. Ürün şu kodu gösterirse şunu yapın diye. Eğer kılavuzu okumazsanız makineyi çalıştıramazsınız.

2- Çamaşır makinesinin su gideri tıkandığında makine arıza kodunu yakar. Arıza kodunun ne işe yaradığını bilmez ve arızayı gidermezseniz makinede su birikir ve çamaşırları deterjanlı ve ıslak çıkarırsınız. Hâlbuki hata kodunu takip etseniz su gider yerini bir tornavida vb. ile açar ve suyun gitmesini tıkayan küçük bez parçaları veya kirleri elle çıkarırsınız. Sonra makinenizi kullanmaya devam edersiniz.

3- Bazen bir telefonu ya da bilgisayarı fabrika ayarlarına getirirsiniz; ürün ilk çıktığı gün gibi olur.

4- İşte insanın da hayat kılavuzu Kur’an’dır. Kur’an nerede nasıl davranmamız gerektiğini öğreten bir kitaptır. Günlük hayattaki hata kodlarına çözüm üreten bir kitaptır. Mesela evlilik, ticaret, arkadaşlık, anne baba hakkı, miras gibi konulardaki sorunu Kur’an ile çözersiniz. Kur’an size hatanın nerede olduğunu ve kimden kaynaklandığını söyler. Çözüm yolu gösterir. Mesela hiçbir surette yürümeyen ve tarafların birbirine şiddet gösterdiği bir evliliği sonlandırın der. Zira bu evlilik yürümüyor ve hakemler dahi çözüme kavuşturamadı. Bir kişi öldüğünde mirasının nasıl dağıtılacağını öğretir. Kimin ne kadar alacağını söyler.

5- İnsan, hayat kılavuzunu doğru okusa ve kılavuzda yazılanların dediğini yapsa, hayatını devam ettirir. Hayatından lezzet alır, sıkıntılarla karşılaşmaz. Karşılaşsa da nasıl çözeceğini bilir.

6- Hiç kimse bir kılavuzu amaçsız okumaz. Bir amaca binaen okur. Sıkıntıdan önce okursa, sıkıntıyla karşılaşır karşılaşmaz ne yapacağını bilir. Sıkıntı oluştuktan sonra okursa, yine sıkıntısını giderir. Ama okuduğu ile amel etmezse, sorununu çözemez.

6- İşte tam da burada Kur’an’ı sadece okumak ve onunla amel etmek meselesi gündeme gelmektedir. Amel edilmeden okunan bir Kur’an, sahibine fayda vermeyecek ve onun sıkıntılarını gidermeyecektir. Hem düzgün okumalı hem düzgün anlamalı hem belirtilen adımları takip etmeli hem de hayatına geçirmelidir.

7- Aksi halde ilacın kullanma kılavuzunu yani reçeteyi okuyup iyileşeceğini zanneden hasta gibi bekler durur. Reçeteyi okuyacak ve içinde yazılanları uygulayacak. Aksi halde iyileşemez.

8- Kur’an okumak ve onu tefekkür etmek, kalbin üstündeki tüm kilitleri açacaktır.

9- Bir kimse Kur’an okumayı terk ederse, kalbi kilitlenir, üstü toz duman olur ve maneviyatını kaybeder. Kalbinden nurlar akmaz ve kalbi manevi hastalıklar yuvasına döner. 9- Allah Teâlâ bizleri Kur’an’ı hakkını vererek okuyan, hakkını vererek anlayan ve hakkını vererek yaşayan kullarından eylesin!

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir