Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Terimler Değer Yüklüdür, Tasavvurdan Soyutlanamaz

Her terim, üretildiği/ait olduğu kültür ve medeniyetin değerlerini taşır, ona vücut veren temel kabullerden ve tasavvurdan soyutlanamaz. Bu husus göz önünde bulundurulmadan bir terimin doğru anlaşılması mümkün değildir.

Bu duruma bağlı olarak başka bir medeniyetin terimlerine (demokrasi, laiklik, liberalizm gibi),  kendince anlam yüklemesinde bulunulamaz. Ya olduğu gibi benimsenir ya da reddilir, fakat ayıklama ve yakıştırmada bulunarak içi boşaltılamaz. Bu açık bir çarpıtma ve tahrif oluşturur.

Şayet bir terimin ilgili olduğu alanda ifadelendirme ihtiyacı duyuluyorsa, yapılması gereken, kendi medeniyet değerleriniz çerçevesinde terim üretmektir.

Sezai Karakoç bu meselede bakın ne diyor: “İslâm’da devlet idaresi ve siyasî rejim, demokratiktir veya antidemokratiktir, totaliterdir ve antitotaliterdir demek yanlıştır. Bu bir medeniyeti, başka bir medeniyetin terimleriyle açıklamak ve hükümleriyle değerlendirmek olur ki, ancak değerlendiren medeniyetin üyeleri için bir anlam taşır.” (Farklar, 2. Baskı 1975, s. 58).

Terimler değer yüklüdür, inançtan ve tasavvurdan soyutlanamaz.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir