Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Kadınlar ve Evler

(وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ رَبَّكُمۡۖ لَا تُخۡرِجُوهُنَّ مِنۢ بُیُوتِهِنَّ)

Allah’tan korkun ve onları evlerinden çıkarmayın!

[Talâk suresi 1]

Aslında bu evin mülkiyeti erkeğindir. Ama Allah Teâlâ bu evi kadına isnat ederek kullandı. Yani boşadığınız kadınları “evlerinizden çıkarmayın” yerine “evlerinden çıkarmayın” demiştir.

(وَقَرۡنَ فِی بُیُوتِكُنَّ)

Evlerinizde oturun!

[Ahzâb suresi 33]

Burada da ev, kadına nispet edilmiştir. Babanızın evinde oturun denilmemiş, kocanızın evinde oturun denilmemiş, onların evinde oturun da denilmemiş. Sanki evin sahibi kadınlarmış gibi hitap edilmiştir.

(وَٱذۡكُرۡنَ مَا یُتۡلَىٰ فِی بُیُوتِكُنَّ مِنۡ ءَایَـٰتِ ٱللَّهِ وَٱلۡحِكۡمَةِۚ)

Sizler (Ey kadınlar!), evlerinizde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti hatırlayın!

[Ahzâb suresi 34]

Buradaki asıl hitap Hazreti Resulullah’ın eşlerinedir. Ama ev Hazreti Resulullah’a değil de eşlerine isnat edilmiştir. Yani “Resulullah’ın evinde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti hatırlayın” denilmemiş de “sizin eviniz” denilmiştir.

Evin tapusunu kadının üzerine yapın demiyorum. ???????? Ama evin ربة البيت sahibesi kadındır. O, eviyle ünsiyet kurar. Öyle ki ev, onunla anılır. Erkek için ev çok bir anlam ifade etmese de ev, kadının kafesi de olur sarayı da olur. Kadın, eviyle o kadar hemhal olur ki, ev kocaya değil kadına nispet edilmiştir.

Belki de başka hikmetler de vardır. Boşama ayetinde onları “evlerinizden çıkarmayın” yerine, “evlerinden çıkarmayın” denilmesi manidardır! Ev onların olsa zaten çıkarma hakkınız yok. Ev sizin ise neden size değil de onlara isnat edilmiştir.

Belki de evin tüm duvarları kadınların sevinç anlarına ve gözyaşlarına şahit olmuştur. Evin tüm halı, perde, koltuk, tabak ve tenceresi kadın ile birlikte gülmüş, kadın ile birlikte üzülmüştür.

Erkek için altı kişilik tabak takımından bir tanesinin kırılması bir anlam ifade etmez ama kadın için büyük bir acıdır. Evin dört bir yanına ünsiyet kuran kadın mı ev sahibi yoksa evi yansa umurunda olmayan erkek mi ev sahibi?

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir