Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

İtalyan Doktor: -Roberto Petrella, Covid-19-

Covid-19 ile ilgili safsatalar (infodemi) en az pandemi kadar yoruyor bizi. O kadar saçma sapan bilgiler/videolar yayılıyor ki inanılır gibi değil. En son dolaşıma sokulan video, Roberto Petrella adında bir İtalyan jinekoloğa ait.

Videoyu ilk gördüğümde -doktor gözüyle- ‘’Kim inanır ki bu saçmalıklara?’’ dedim ama öyle olmuyormuş. Bu video ile ilgili aldığım mesaj/soru sayısı yüze yaklaştı. Bence Sağlık Bakanlığı bu işe bir el atmalı artık. Bu safsatalara cevap veren bir birim mi kurulur yoksa özel bir ekip mi bilemem ama bir şey yapılmalı. Zira hekim gözüyle bakınca biz bunları saçma buluyor ve dikkate almıyoruz ama halk öyle bakmıyor olaya.

Bazıları -maalesef- DİN konusunda ‘’Arapça yazan kara kaplı herhangi bir kitaptaki her bilgiyi”, TIP konusunda da ‘’Gavurca (İng, Alm, Fr, İtly) konuşan beyaz önlüklü herkesi” doğru sanıyor.

Aslında Petrella’nın söylediklerinin saçma-sapan sözler olduğunu anlamak için doktor olmaya gerek yok(tu). Okuma yazması olan herkes azıcık aklını kullanırsa bunu görür(dü). Ne diyor mesela?

‘’Covid-19 testleri %90 pozitif çıkar, sakın yaptırmayın bu testi.’’ diyor.

İyi de her gün yapılan test ve pozitif çıkan vaka sayısını zaten hepimiz görüyoruz. Örneğin dün (31 Kasım 2020) açıklanan verilere göre, yapılan test sayısı 176.656, pozitif çıkan vaka sayısı 31.219. Yani pozitiflik oranı %17,6. Hani nerede %90 pozitiflik?

Üstelik bu oran oldukça yoğun bir döneme ait. Yaz aylarında bu oran haftalardır %1-2 seviyelerinde seyretti mesela.

Bunları görmek ve Petrello’nun yalancı bir şarlatan olduğunu anlamak için doktor olmaya gerek mi var?

Petrella dakikalarca konuşuyor ve diyor ki; ‘’size çok önemli bir belge göstereceğim, bütün İtalya dikkat etsin, çok önemli bu, herkese söyleyin, yayın…vs’’ Sanıyorsun ki bir laboratuvar belgesi gösterecek ve ortalık yıkılacak! Ama bir sürü laf salatası arasında gösterdiği bir gazete haberi. Peki ne yazıyor orada? “Fransa hükümeti 11 Mayıs’ta haftada 700 bin Covid-19 testi yapmayı hedeflediğini açıklamış” (yani günde ortalama 100 bin). Belgeye bak, belgeye!! Şok, şok, şok!

Bizim şu andaki günlük test sayımız 176 bin civarında mesela, yani 100 binin çok çok üzerinde, ne olmuş yani?

Ama Mayıs ayında test kapasitesi bu kadar yüksek değildi, Fransa’da da bizde de, bu yüzden her ülke bu sayıyı artırmaya çalışıyordu, örneğin 11 Mayıstaki test sayımız 32.722, vaka sayımız 1,114 idi, ama şimdi 100 binin üzerine çıktık. Böyle olunca ne oluyor? Toplumdaki vakaları daha erken tespit ediyorsun.

Yani bu iyi bir şey. Fransa da o tarihte bunu hedeflemiş(muhtemelen de yapmıştır). Ama Petrello’ya göre buradaki amaç tüm çocuklara test yapmak ve testlerin yüzde 90’ı pozitif çıkacağı için herkesi aşılamak. Böylece nüfusun yüzde %’80’ni yok etmek! Öyle diyor.

Her gün gördüğümüz bu rakamlara rağmen ‘’testlerin %90’ı pozitif çıkar’’ diyen yani gözümüzün içine baka baka -utanmadan- yalan konuşan bir adamın söylediklerine cevap vermek eziyet verici bir durum, ama buna mecbur kalıyoruz ne yazık ki.

Petrello, tıbba/bilime aykırı sözleri yüzünden İtalyan sağlık kurumları tarafından hakkında birkaç kez soruşturma açılan (bu yönüyle meşhur olan) bir doktor. Bunu internetten kısa bir araştırma ile görüyoruz. Böyle saçma açıklamaları niye yaparlar bilemiyorum ama bu da meşhur olmanın (sivrilmenin, dikkat çekmenin) yeni bir yolu galiba. Sayıları az da olsa hemen hemen her ülkede varlar, biz de de Avrupa’da da Amerika’da da, kısaca insanın olduğu her yerde.

Ama ilginçtir, çok da sadık fanatikleri oluyor. O kadar ki, iki kere ikinin dört edeceğini bilmeyen (test pozitiflik oranı), bu kadar basit bir bilgiye bile sahip olmayan, gözümüzün içine baka baka çok şey biliyormuş edasıyla “2×2=5 eder” diyen bu şarlatanların 3 bilinmeyenli denklemleri çok iyi çözdüklerini düşünüyor ve her söylediklerine inanıyorlar!
İnanıyor ve savunuyorlar.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir