Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 16, 2024

Bir İlahiyatçı Olarak (Bazı) İlahiyatçıları Anlamakta Zorlanıyorum (Muhtemelen Beni Anlamakta da Zorlananlar Vardır)

Prof. İbrahim Maraş.. Fazla tanımıyorum. Kur’ancıların sitelerinde hazırlanmış videoları var; artık bilemiyorum. Mustafa Öztürk dolayısıyla da kendisiyle bir söyleşinin yapıldığı videosu söz konusu. Mustafa’nın görüşlerine katılmıyor ancak eleştirilmesine karşı çıkarak dolaylı olarak da olsa ona destek oluyor. Videoda Kur’an’ın lafız ve mana ilişkisini tarihsel olarak iyi ortaya koyuyor. Ancak bu konuların kesinlikle tartışılması gerektiğini söylüyor. Tartışmaz isek yorum yapmaz isek selefiler gibi oluruz diye ekliyor. Anladığım kadarıyla selefilerden, selefilikten ödü patlıyor. İnançlarını da biraz da ona tepkisel olarak ortaya koyuveriyor.

Peki bunları anlatmak için mi bu yazıyı yazmaya koyuldum ve bu başlığı attım? Hayır, meramım Kur’an’ın yorumu ile ilgili arka arkaya söylediği cümlelerin ne anlama geldiğini sizin takdirinize bırakmak. Şunları söylüyor Maraş:

Kur’an mana ve lafız olarak Allah’tandır ancak okuduğumuz harfler yaratılmıştır. Bu harfler meselesi artık bizim anlamamız gereken tevil etmemiz gereken, buradan acaba Allah’ın muradı neydi diye tartışmamız gereken bir meseledir. Maturidi’nin de dediği gibi burada ilahi murat, hiçbir şekilde hiçbir insana bütünüyle açılmamıştır. Hiç kimsenin tekelinde değildir. (Bundan sonra bir kelimeyi anlamada ciddi zorluk yaşadım) Hiç kimse tek hakikatin kendisinde olduğunu iddia edemez. Peygamberimiz bile bu iddiayı söylememiştir, çünkü Muaz bin Cebel’e de başkalarına da tavsiye buyururken ne ile amel edeceksin diye sorduğunda karşıdaki insan ona Allah’ın kitabıyla, senin uygulamanla, sonra da akılla demiştir. Bu gayet doğaldır. Dört halife döneminde de sonraki dönemlerde de birçok müctehid Peygamberimiz’in yaptığı uygulamanın bölgesel zamansal ve kişilere göre yapıldığını düşünerek eğer kendi dönemlerindeki uygulamanın farklı bir şekilde yapılması gerekiyorsa farklı bir şekilde yapmışlardır. O zaman sadece Kur’an lafız ve mana olarak Allah’tandır demekle meselelerimiz çözülmüyor. Olayın üstünü kapatmakla da çözemezsiniz. (Konuşmanın dahası var ancak bunlarla yetinmek istiyorum)

Şimdi bu sözlerde acaba çarpıtma var mıdır, çelişki var mıdır, aşırılıklar var mıdır? Takdir okuyucunun…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir