Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Uzaktan Eğitim Sürecinde Ebeveynlere Tavsiyeler

Pandemi, birçok alanı olumsuz yönde etkilerken eğitim de fazlasıyla bu olumsuz gelişmelerden nasibini alıyor. Yöneticilerimiz mecburen bazı önemli kısıtlamalara gidiyorlar. Dile kolay, Türkiye’de tam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci okullarda eğitim görüyor. Bu devasa sayı birçok ülkenin toplam nüfusundan fazla. Böyle büyük bir öğrenci nüfusuna sahip olan ülkemizde eğitim sektörü tek başına bile birçok sektörü etkiliyor.

  Evet, uzaktan eğitim tam da bitiyor derken yılsonuna kadar tekrar uzatılması ve sonrası için de kesin bir şeylerin söylenememesi, eğitim-öğretimin paydaşları olan veli, öğretmen ve öğrencileri epey gerdi. Tüm hesaplarımız alt üst oldu ve evlatlarımızın eğitim sürecine dair kaygılarımız arttı. Bununla beraber evladımızın okuldan uzun süren ayrılığı onu derslere ve okula karşı da soğutmuş olabilir. Uzaktan eğitim derslerine ve ders çalışması için masanın başına oturtmakta zorluk çekiyor olma ihtimaliniz bir hayli yüksek. Bu süreçte evladınızın genellikle evde olması evladınızın sizinle olan ilişkisinde bazı problemlere de yol açmış olabilir. Bu yazımızda siz ebeveynlerimize sahada çalışan bir psikolojik danışman olarak önerilerimi arz edeceğim. Dileğimiz odur ki sizlere bu zor süreçte bir nebze olsun yardımcı olabiliriz ve en yakın zamanda sağlıklı günlerde öğrencilerimizi okullarda görebiliriz.

Krizi aile ilişkileriniz adına fırsata çevirebilirsiniz

 Evladınız belki de artık hiçbir zaman bu denli uzun süreli olarak evde kalmayacak. Bu, ailevi ilişkilerinizi geliştirmeniz adına bulunmaz bir fırsat. Bu süreçten aile ilişkileri açısından güçlenmiş olarak çıkmak sizin elinizde. Beraber çeşitli etkinlikler yapabilirsiniz. Evlatlarınızı gözlemleyerek ve onlarla sohbet ederek onları ve hatta kendinizi daha yakından tanıyabilirsiniz. Unutmayın evde olan çocuklar başkasının değil; sizin ciğerpareleriniz. Onları bugün evinizde bir arada güven içinde ve sağlıkla görebiliyorken bu fırsatı değerlendirin.  Belki de onlar büyüdükçe bir daha bu fırsatı yaşayamayacaksınız. “Keşke” dememek için “iyi ki” diyeceğiniz davranışlarda bulunun.

Çok ders çalışmak değil verimli ders çalışmak

 Öğrenciniz bu süreçte elbette ders çalışmalı. Ancak sürekli ders çalışmasını beklemeniz doğru olmaz. Bu tutumunuz evde huzursuzluğun kaynaklarından birisi olur. Evladınız uzaktan eğitim dersleri dışında birkaç saat ders çalışırsa yeterli olacaktır.

 İlkokul sınıfları ve ortaokulun 6. sınıfına kadar verilen ödevlerin yapılması yeterli olacaktır. Ortaokul 7. Sınıf için ödevler dışında 40’ar dakikalık iki adet LGS (Liselere Geçiş Sistemi) etüdü yeterli olacaktır. 8. Sınıflar için ise uzaktan eğitim ödevleri dışında birer saatlik 3 LGS etüd çalışması yeterlidir. 7 ve 8’ler bu etüd saatlerinde LGS de çıkacak olan derslerin konu anlatımlı kitaplarına çalışıp sorularını çözecekler. LGS dersleri günlere dağıtılıp her gün ikişer ders çalışılabilir. Saatler esnek tutulup evin düzenine göre ayarlanabilir. Ama toplamda 7. Sınıflar için 2; 8. Sınıflar için 3 etüdün altına düşülmemeli.

 9, 10. ve 11. Sınıf öğrencilerimiz uzaktan eğitim dersleri haricinde bir saatlik 1 etüd ödev ve günlük tekrara ayırdıktan sonra 2 etüd de üniversite sınavında çıkacak dersleri günlere dağıtıp konu anlatımlı kitaplardan TYT sınavına yönelik çalışabilirler. 12. Sınıf öğrencilerimiz, uzaktan eğitim dersleri haricinde 1 etüd günlük tekrar/ödev ve 4 etüd YKS etüdü yapabilirler. 12. Sınıflarımız şimdilik TYT ağırlıklı çalışabilirler. Örneğin 5 gün TYT; 2 gün AYT çalışabilirler. Önce konu anlatımlı kitaplardan ders çalışılabilir ve ardından o konunun soruları çözülebilir. Burada zikrettiğimiz program taslak bir programdır. Her öğrencinin kendine özel bir çalışma sistemi olması en doğrusudur. Bunun için okulunuzdaki psikolojik danışmanınız/rehber öğretmeninizle irtibata geçebilirsiniz.

 Evladınızla oturup böyle bir program hazırlayabilirsiniz. Programın saat aralıklarını da beraberce düzenledikten sonra bu etüd saatlerinde tablet ve telefondan uzak durulacağı üzerine anlaşabilirsiniz. Hafta sonu ailecek belirlenen bir gün de öğrencimiz tamamen tatil yapma hakkına sahiptir (12. sınıflarımız hariç). Ancak hafta sonunun diğer günü program uygulanmaya devam edecek. Tüm sınıflarımız için değişmeyecek temel etkinlik kitap okumaktır. Kitap okumaya ayrıca değineceğiz.

Evladınız Günlük Ders Çalışma Programını Uyguladıktan Sonra Özgürdür

 Öğrencimiz uzaktan eğitim dersleri, ödevler ve ders çalışma programını uyguladıktan sonra ders çalışmak dışında istediği ne varsa imkânlar dâhilinde yapabilir. Tablet, telefon ya da bilgisayar oyunları programdan önce değil program bittikten sonra oynanacaktır. Bilgisayar oyunu başında geçirilecek süre 12 yaşına kadar olan öğrencilerde 1 saati geçmemeli 15 yaşına kadar olan öğrencilerde de 1,5 saati geçmemelidir.

 Bu süreçte evlatlarımızı televizyon ve bilgisayarın esiri olmasından korumalıyız. Öğrencimiz gün içinde uzaktan eğitimden dolayı fazlasıyla ekran ışıklarına maruz kalıyor zaten. Bu durum öğrencinin fiziksel ve zihinsel gelişimi için bir tehdittir. Bundan dolayı evladımızı mümkün mertebe ekrandan uzak tutmak adına çalışmalar yapmalıyız. Bunun en güzel yolu evlatlarımızla oyun oynamaktır. Belki parka gitmek belki futbol oynamak belki de çeşitli ev oyunları oynamak olabilir. Ailece bu etkinlikleri yaptığınızda hem evladınızı ekrandan uzak tutmuş olacaksınız hem de aile içi ilişkinizin kalitesini arttırmış olacaksınız. Biz yetişkinlerin de oyun oynamaya ihtiyacı olduğunun altını çizmeliyim.

Ebeveynler de ekrandan uzaklaşmalı

 Ekranların yaydığı ışıklar sadece çocuklar için değil yetişkinlerin sağlığı için de tehlike arz etmektedir. Bundan dolayı yetişkinlerin de mümkün mertebe ekrandan uzak kalmaları en doğrusudur. Özellikle öğrencimizin ders çalıştığı saatler aralığında en azından televizyonun kapalı olması gerekiyor. Bu, evladımızın derse yoğunlaşabilmesi açısından hayati öneme sahiptir. Ailece yemek yerken de televizyonun kapalı olması ve telefonların kullanılmaması çok önemlidir.

Her akşam okuma saati

 Hadi bir kampanya başlatalım ve her akşam ekranlara mahkûm olmamak adına bir tavır takınalım. Her akşam en az 40 dakika tüm aile fertleri aynı odada kitap okuma etkinliği yapalım. Bu harika çalışmayı özellikle bu süreçte çok daha rahat yapabiliriz. Eğer evinizde bu çalışmayı yaparsanız evinize gelecek huzuru hissedeceksiniz. Bununla beraber evlatlarınızda bereketli zaman geçirerek ilişkinizi daha da güzelleştirmiş olacaksınız. Okuma saati bittiğinde herkes okuduğundan ne anladığını ailesine anlatabilir ve böylece sıcak bir sohbet ortamı da sağlamış oluruz. Sanallığa karşı bir duruş sergilememiz şarttır.

Okul ile irtibatı arttıralım

 Evladımızın öğretmen ve okul idarecileriyle sürekli olarak irtibat halinde olmamız bize büyük yardım sağlayacaktır. İçinden çıkamadığınız noktalarda sınıf rehber öğretmeninizden ya da okul psikolojik danışmanınızdan her daim destek alabileceğinizi unutmayın.

Evladınızın iyi bir insan olması iyi bir öğrenci olmasından önceliklidir

 Hepimiz evlatlarımızın çalışkan olmasını ve derslerinde üstün başarı göstermesini isteriz. Bu her anne babanın en doğal hakkıdır. Ancak okul başarısından önce hayat başarısı gelir. Hatta hayat başarısı, okul başarısını da kapsayan geniş bir kavramdır. Evlatlarımızın iyi insan olması hayat başarısı için en önemli kriterdir. Evladımız, eğer ne istediğinin farkındaysa, ders çalışma programını uyguluyorsa ve sorumluluklarının farkındaysa üzerine gitmenin anlamı yoktur. Çünkü o zaten iyi bir öğrenci olmaya çalışıyordur. Size düşen, evladınızın çabasını takdir etmek ve iyi insan olması için ona rehberlik etmektir. Yani anne babalık etmektir. Evladınıza öğretmen olmaya çalışmayın. Zira okul hayatında yeterince öğretmeni var. Ama evladınızın bir tane annesi ve bir tane babası olduğunu unutmayın. Ona öğretmen olmaya çalışarak onu annesiz ve babasız bırakmayın.

Sağlıklı ve huzurlu günlerde buluşmak duasıyla…

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir