Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Rusya İstediğini Aldı

Rus helikopterinin vurulması aslında Azeri tarafına bir uyarıydı, bu kadar yeter, dövdün, hıncını aldın artık dünyaya dön demekti. Anlaş demekti.. Daha evvelki bir paylaşımımda Rusların aslında 7 rayonun Azerilerce ele geçirildikten sonra kendisi de Dağlık Karabağ’a yerleşeceklerini söylemiştim. Azeri tarafı ol sebepten alabildiğince toprağı özellikle Dağlık Karabağ’da 1989’daki özerklikte olan bölgeden alabileceği kadar toprağı ele geçirmek istedi.. Rusya hem Azerileri küstürmek istemedi hem de Ermenistan’a ben olmadan bir hiçsin, bana muhtaçsın, Batı’dan hele de Soros’tan sana hiç bir yardım gelmez dedi..Tabi Ermenistan’ın daha fazla ezilmesi de işine gelmedi.. Azeriler bunu gördü.. 7 rayon zaten bize verilecek, ses çıkartılmayacak, ses çıkartılana kadar da Dağlık Karabağ’dan ne kadar tırtıklasak kârdır dediler.. Önce Hadrut, ardından da Şuşa ele geçirildi.. Hocavent’in pek çok köyü de cabası. İşgalden evvel 4400 km kare olan Dağlık Karabağ özerk bölgesi, daha da küçüldü ki oldukça stratejik bir yerde yer alan Şuşa’nın Azerbaycan’da kalması büyük bir avantaj.

Rus askerinin bölgede olması hele de Laçin’de 5 kmlik bir alan da kontrol sahibi olması. Tabi olumsuz. Lakin burada şunu göz önüne almak gerekirse 2 ay evvel de yukarıdaki kazanımlar da yoktu..Her halükarda Rus ayısı, bu savaşı durduracaktı.. Rus gücünün 5 seneliğine sınırlandırılması ve daha evvelden (tarafların) haber vererek faaliyetlerine son verdirmeleri de eksi..
Türk tarafında bazı hayal perestlerin beklediği gibi Zengezur’da Nahçivan’a koridor verilmedi, verilmesi de mümkün değildi zaten. Bunu Ermeniler elbette istemezler aynı zamanda Ruslar, İran, Çin ve Batı da kabul etmez.. Azeriler olayı 1920’lerde kaybettiler.. Neriman Nerimanov resmen Azerilerin kıçını verdi..

Dağlık Karabağ’ın özerk bölgesinden kaçan 40 Bin Azeri Hocalı’ya geri dönecek. Ermeniler bu sefer kolay kolay soykırım işleyemezler..
Tüm aramalarıma rağmen anlaşma metninde Aliyev söylese de Türk gücü maalesef yok…

Anlaşma iyi.. Eksik ama iyi. Yapılabilecek en güzel anlaşma..
Bunun yanında Ermenistan’ı bir erken genel seçim bekliyor.. Peşinyan gidici. Rusya’ya da büyük öfke var..

Ermeniler gaza gelmeyi seven bir millet.. 5-10 sene sonra ikinci bir Peşinyan daha gelir, geri kalan topraklar da azad olur..

Bu arada Ermeni tarafının anlaşmayı bozma ihtimali de var ki, o zaman Hocavent de ellerinden gider.. Hankendi’ne girmelerine Ruslar müsade etmez.. Lakin Hankendi’nin tepesi Şuşa’da Azeri bayrağı da güzel..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir