Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

Özal Adına Bir Düzeltme

Azerbaycan’ın topraklarını kurtarma adına başlattığı harekatla beraber Türkiye’de çok şey konuşuldu, tartışıldı. Bunlardan biri de bugün Soner Yalçın’ın yazısına başlık olarak da koyduğu rahmetli Özal’ın Hocalı hadiseleri esnasında söylediği iddia edilen ”Onlar Şii biz Sünni’yiz, bize ne ” sözleridir.. Gene çoğu hesaplar Karabağ’da şehirlerin işgal edildiği tarihte Özal liderliğindeki Türkiye’nin hiç bir şey yapmadığından, Özal’ın Türklük düşmanı olduğundan bahsetti.. Yukarıda söylediği iddia edilen sözleri 20 sene var ki araştırırım, lakin nerede, kime ne söylemiş halâ çıkartamadım..
Adriyatik’den Çin Seddi’ne Türk dünyası kavramı Özal’ın buluşu iken bu sözler muhtemelen yakıştırma.

Peki Özal neden yardım etmedi veya edemedi?
Karabağ’da işgalin başladığı 92-93 senelerinde Özal Cumhurbaşkanı idi. Türkiye’yi de Demirel-İnönü liderliğindeki DYP-SHP koalisyonu yönetiyordu. Anayasaya göre yürütme kani kanunları uygulama yetkisi hükumette idi. Şimdi farz edelim Özal meclise başvurup (ABD-ordu ve AB’den bağımsız olarak düşünüyorum) harp tezkeresi çıkartabilir miydi? Hükumette Özal’a seni her şartta oradan indireceğiz diyen biz Demirel ve partisi ile Özal’ın temsil ettiklerini duyduklarında tüyleri diken gibi olan, cin çarpmışa dönen SHP böyle bir tezkereye rey verirler miydi? DYP’nin 178 ve SHP’nin 88 vekili olduğu halde.. Kaldı ki Özal’ın anayasaya göre velev ki böyle bir hakkı olsa, meclise karar gelse, koalisyon hükumeti ortalığı ayağa kaldırmaz, devlet işleyişini durdurmaz mıydı? İşgallerin en azılı senesi olan 93’te Türkiye’deki durumu biliyoruz. Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Adnan Kahveci, aynı senede Özal, Sivas Madımak olayları.. Var da vardı..

Gene rahmetlinin ”Ermenistan’a kazara bir iki bomba düşse” sözlerini de hatırlatırım..

Özal’ın dini ve milliyetçiliğini kimse tartışamaz. Hadlerine değil. Söz buraya gelmişken Arvasî hocadan bir hatıra nakledeyim, ardından devam ederiz..
Arvasî hoca 1980 ihtilalinde tevkif edilir bu esnada rahatsızlık geçirir, Ankara Askeri Mevki Hastanesine kaldırılır. Yan tarafta da rahmetli Korkut Özal yatar. Bir gün Korkut bey koltuk değneklerine dayanarak 70-75 yaşlarında bir hanım efendi ile Arvasi Hocanın ziyaretine gelirler. Hanımefendi Özal kardeşlerin anneleri rahmetli Hafize Özal’dır. Sohbet esnasında hanım efendi şunu der : ” İslam benim herşeyim. Bunun yanında ben milliyetçiyim de.. Bunun için oğullarımın adını Turgut, Korkut ve Bozkurt koydum..” ( Seyyid Ahmed Arvasi, Hasbihal V, Burak Yayınevi, sayfa 197)

İşte rahmetli böyle bir ananın evlâdı idi.. Böyle bir terbiye ikliminin rahle-i tedrisinden geçmişti Özal..

Bilge Kağan’dan, Alp Arslan’dan daha az Türk değildir, rahmetli Özal. Onların takipçisi ve ideallerinin savunucusudur.
Bu arada bir iki kelam da rahmetli Elçibey adına etmek isterim.
Kaliteli bir tarihçi lakin kötü bir siyaset adamı idi rahmetli.. İdealistti.. Hayalleri vardı.. Lakin bunları yerli yerinde kullanmadı..
Art arda bağımsızlıklarına kavuşan Türk cumhuriyetlerinin olduğu bir dönemde Pan-Türkist siyaseti başına dert açtı desek yanlış olmaz. Yeni bağımsız olup, yaptığın mitingde Büyük Azerbaycan, birleşik Azerbaycan naraları atarsan, seni daha doğmadan öldürürler.. Kaldı ki Azerbaycan topraklarına göz diken Ermenistan’ın en büyük destekçisi molla rejimi idi. Rusya’da cabası..

Kimsenin yeni bir Enver Paşa istemediği dönemde cumhurbaşkanı oldu. Petrol ve doğal gaz zengini bir ülkede Türkiye’ye ki Özal’ın gayretleri neticesinde oldu, %35 pay verdi. Her iki ülke %70 hisse ile petrol ve doğal gaza hakimdi.

Daha 2 sene evvel petrol sebebi ile Irak ile savaşan Batı bunu hazmeder miydi? Suret Hüseyinov isyan etti.. Karabağ’da komutanları kendi vatanlarını Azerbaycan’ı sattılar, Tankların arkasında Ermenistan ile pazarlık ettiler.. (Boşuna dememişler Çeçen’den canını, Azeri’den paranı koruyacaksın diye).

Devletine bile hakim değildi, Büyük Azerbaycan rüyalarını görüyordu.. (Allah Allah kime benziyor acaba) Kimse acımadı.. Enerjide de pay, akabinde Türkiye’ye 1.75, Azerbaycan’a 30 olarak taksim edildi. Azeriler sonra kendi paylarından 5 puan bize verdiler..

Rahmetli Elçibey, kaliteli bir ilim adamı idi.. Lakin kötü bir devlet adamı idi.. Türk dünyası üzerine büyük hayalleri vardı.. Hayal kurmak güzel.. Hayal kurarsın, rüya görürsün, sonra bir bakmışsın koskoca bir devlet olmuşsun.. Osmanlı da Şeyh Edabali’nın meşhur rüyası kurulmadı mı? Kuruldu lakin Osman bey akıllı adamdı.. Herkesin Konya tahtını ele geçirmek istediği bir dönemde o Bizans ile uğraştı.. Bir hayal üzere koca bir cihan devletinin temelini attı. Aklın ve siyasetin önderliğinde..

Bu arada Türk milliyetçisi olup da şu yaşananlara karşı helal olsun diyemeyenlere.. Efendiler 92-93 Demirel hükumetleri döneminde devlet kadrolarına siz hakimdiniz.. Ne yaptınız? Karabağ işgal edildi.. Başka ne yaptınız? Haa bir de Azerbaycan’da darbe girişiminde bulundunuz.. Ordu gene Ermenilerle dövüşürken..
İttihatçılık kötü be..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir