Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Kıbrıs’ta Ersin Tatar Kazandı

Ardan Zentürk’ün sık kullandığı bir deyimle ben de kitabın ortasından yazmaya başlayacağım.
Ersin Tatar’ın kazandığına sevindim sevinmesine de ondan çok Akıncı’nın kaybetmesine sevindim.

İlk başlarda da Türkiye’yi gıcık edecek şeyler söylüyordu ama en çok ‘Türkiye Hatay gibi bizi de ilhak etmek istiyor’! dediğinde gücüme gitmişti.
Çünkü bırakın böyle bir söylemi, bunun işareti bile yoktu. Bayram değil, seyran değildi. Kim fısıldamıştı bunu onun kulağına. Yoksa kendi kafasından mı uydurmuştu. Diyelim böyle bir şey olsun; anladığım kadarıyla Akıncı ilhak tercihi yapacak olsa Türkiye’yi, İngiltere ve Yunanistan’dan sonra bile tercih eder olmak istemiyordu.

Kıbrıslı arkadaşlarımın zoruna gitmesin, başlarına kakıyor gibi de anlaşılmasın ama, Türkiye’nin elektrik ve suyuna katkı verdiği, gönderdiği öğrencilerle ekonomisine destek olduğu bir ‘Cumhuriyette’ yaşıyorlar. Dahası, bu cumhuriyeti bile Türkiye’ye borçlular. Nikos Sampson’a kalsaydı bırakın cumhuriyeti, çoğu bu günleri dahi göremezdi.
Tavuk su içer Allah’a bakar. Aynı milli kimliğe sahip olduğumuz Kıbrıslı soydaşlarımızın bundan imtina ediyor olması, hem de en yetkili ağızdan, kimin gücüne gitmez.

Bir de ‘Rumlara toprak vermemiz gerekir’ dediğinde kızdım. Üstüne, ‘hepsini değil canım, bir kısım’ diyerek bunu yumuşatmaya, acıtmayacakmış gibi göstermeye çalışması daha da canımı sıkmıştı. Bırakın Türkiye Kıbrıs meselesini, Ukrayna dese ki Rusya’ya ‘al Kırım’ı (zaten cebren aldı da) yakamı bırak’ o bile içime sinmez.
İnsan ‘vermeye’ alışmasın bir kere. Bakın Azerbaycan 30 senedir vazgeçmedi. Vatan toprağı bu; üzerine şehit kanı dökülmüş. Böyle bahçeden iki dal domates veriyor gibi, verelim gitsin olur mu?

Her neyse kitabın ortasına döneyim; ben Akıncının kazanacağını sineye çekmiş, feleğin acımasızlığına göğüs germeyi göze almıştım aslında. Çünkü CTP ikinci turda bunu destekleyeceğini açıklamıştı ve ikisinin oy toplamı %50’yi aşıyordu. Ama ne olduysa oldu, ikinci turda oy kullanma oranı arttı ve aradaki fark Tatar lehine döndü. Ben buna Kıbrıs Türkü’nün milli bilinci diyorum. Onlar da Türkiye’den emanet oy gönderildi desin de saklı tuttuğum küfür etme hakkımı kullanayım.

Son bir söz de CTP’ye… Yazık etti kendine. Akıncıyla birlikte bir o kadar da o kaybetti. CHP’lileşme yolunda önemli bir adım attı. Hala o yolun dönüşü var; şimdilik.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir