Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Tarihte İlk Uçak Gemisini Batıran Osmanlı Askeri: Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Kimdir?

Mustafa Ertuğrul, 1861 yılında, Girit’in Hanya ilçesinde dünyaya gelmiştir. 1912 yılında Harp Okulundan topçu subayı olarak mezun olmuştur. Katıldığı ilk savaş 1915 yılındaki Çanakkale Cephesinde olmuştur. Burada, ANZAC Birliklerinin çıkartma yaptığı en tehlikeli bölgede bulunan 27. Alay ile birlikte üstün başarı göstermiştir. Çanakkale Savaşındaki başarılarından dolayı Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul, Osmanlı Harp Madalyası ve Alman Demir Haç Madalyası ile ödüllendirilmiştir..

Mustafa Ertuğrul’a Meis adasını üs yapan ve Osmanlı ordusunun ikmalini sağlayan gemileri batırmakta olan itilaf devletleri gemilerini batırması emri verilir. O da dört top bataryası alıp Meis’in karşısındaki Kaş burnuna yerleşir. Ve buradan top atışlarıyla dünyada ilk defa karadan atışla İngilizlerin Been My Chree, bir kaç gün sonra da Fransızların Paris II zırhlısını batırdı.
Durumun ciddiyetini gören itilaf gemileri kıyıdan uzak durmaya başladılar. Bu sefer de Truva atı yöntemini denedi. Bir yelkenliye portakal yükleyip denizin ortasına bıraktı. Üçüncü gemi Alexandraise bu yelkenliye ihtiyatla yaklaştı. Fakat bütün titiz davranışlarına rağmen tuzağı fark edemediler ve portakal sandıklarını kendi gemilerine taşıdılar. İşte o zaman fünye ateşlendi ve bu gemi de battı.

İşte bu gün Hulusi Akar ve Genel kurmay başkanı ile kuvvet komutanları Kaş’da YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL AKER’i anma törenine katıldılar ve anıtına çelenk bıraktılar. . Neden mi oradalar; çünkü Yunanistan Cumhurbaşkanı Meis’e geldi. Kaş’tan ona el sallamak için…

NURLAR İÇİNDE YAT KAHRAMAN YÜZBAŞIM……

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir