Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Avrupa Türkiye’yi Nasıl Görüyor?

”Genel olarak Avrupa’nın, Rusya, Çin ve Türkiye olmak üzere en azından üç eski imparatorluğun geri gelmekte olduğu koşullarla karşı karşıya bulunduğunu söyleyebiliriz. Geçmişin büyük imparatorluklarının kendi yakın komşuluk bölgelerinde, küresel ölçekte bir yaklaşımla geri geldiği bu koşullar bizim için yeni bir ortamı temsil etmektedir. Türkiye de ortamımızı değiştirmekte olan bu unsurlardan bir tanesidir.
Türkiye’nin Avrupa Birliği değerleri ve reformları anlamında gösterdiği ciddi gerileme ve bazı Üye Devletlerle ilişkilerindeki gerginlik, Konsey’in 2018’de katılım müzakerelerinin “durdurulması” ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonu çalışmalarının askıya alınması doğrusunda bir karar almasına neden oldu.

Türkiye, Avrupa Birliği için önemli bir komşudur –coğrafyayı da değiştirecek değiliz, örneğin göç gibi birçok alanda da kilit bir ortağımızdır. Hem Doğu Akdeniz’de, hem de şimdi Libya kriziyle birlikte Orta Akdeniz’de Türkiye’nin yardımı olmaksızın göç akışını çözebileceğimize inanmak zor olacaktır.
Karşılıklı çıkarlara saygı gösteren ve değerler temelinde yükselen, paylaştığımız bir ortaklık gündemine kilitlenmiş sağlam bir ilişkiye ihtiyaç duyulduğuna şiddetle inanıyorum; ancak bu da, ilişkinin tamamına kapsamlı bir şekilde bakmamızı gerektiriyor.”

Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı JOSEP BORRELL’in AP Genel Kurulunda yaptığı konuşmadan

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir