Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 26, 2024

BAE’nin Derdi Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri 1971 de İngiltere’den bağımsızlaşarak kuruldu. 7 Emirlikten oluşuyor; ama başı çeken Abu Dabi. Devlet başkanı bu emirlikten, yardımcısı da Dubai’den oluyor. Yaklaşık 10 milyon nüfusu, 80 bin km kare torağı var. Ama bu on milyonun hepsi Arap değil. Hatta çoğu bile değil. Hintlisinden Pakistanlısına, Filipinlisinden İranlısına, çeşitli Avrupa vatandaşına varıncaya kadar çok karmaşık bir etnik yapısı var. Resmi dili Arapça ama eğitim dili İngilizce. Bu haliyle Türkiye’ye rakip olacak bir ülke değil. Fakat Ortadoğu’da Türkiye’nin önüne en çok çıkan ülke bu ülke.

Suriye’de, Libya’da Türkiye’nin karşısına dikiliyor. Her türlü Türkiye karşıtı girişimi fonluyor. 15 Temmuzda bile parmağı var. Kaşıkçı cinayetinin arkasındaki asıl aktör BAE. Kırmızı bültenle aranan ve Türkiye karşıtı eylemlerin çoğunu organize eden Ortadoğu’nun günümüzdeki Lawrence’i Muhammed Dahlan’ın sahibi de bu ülke. Suudi Arabistan’ı, Katar ve Yemen’i istila etmek üzere kullanan BAE. Mısır ve Suudiya bunlar eliyle İsrail’in uşağına dönüştürülmüş durumda. Kendisi ise Amerika ve Fransa’nın Ortadoğu’daki piyonu.

BAE’nin yüksek finans gücü sanıldığı gibi petrolden değil. Tabi onun da rolü var ama bu ülke, batılı ülkelerin kara para aklama merkezi. Kaddafi katledilip Libya’nın Fransa’daki paralarına el konulduğunda bunlara da bir pay verildi. Yaklaşık 10 milyar dolardan söz ediliyor. Libya’nın paraları bunların envanterinden geçti.

İşte bu BAE Türkiye’nin ayağına dolanıyor. Türkiye, batılı emperyalist ülkeler ve onların Ortadoğu jandarması İsrail ile cebelleşirken onlar bunu, bir fino gibi Türkiye’nin paçasına salıyor ve arkasında duruyor. Derken Hulusi Akar’dan kaya gibi bir açıklama geldi. BAE’nin Türkiye’ye karşı neler yaptığını biliyoruz. Bunları not ediyoruz. Bir gün gelir hesabı sorulur. Bu açıklama BAE saraylarını sarstı. Tehdit ediyor dediler. Evet tehdit ediyor; hadi biz buna ‘uyarıyor’ diyelim. Ona göre ayağınızı denk alın. Bir gün gelir güvendiğiniz dağlara kar yağar. Bakın ABD PKK’ya kurdurmayı düşündüğü lejyon devleti bile hayata geçiremedi.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir