Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Sisi’nin Tüccar Komutanları

Geçen Cumartesi günü Libya hududuna yakın bir askeri üste konuşan darbeci general A.Fettah Sisi, pilotlara ülke haricinde bir operasyona hazır olmalarını söyledi.

Ayrıca Libyalı bazı kabile reislerinin bulunduğu topluluğa hitaben de ‘Sirte ve Cufre bizim için kırmızı çizgidir’ dedi.

BM nezdinde meşru kabul edilen ve Türkiye’nin desteklediği Milli (Ulusal) Mutabakat Hükümeti’ni terörist ilan eden, savaş suçlusu Hafter’i de meşru kabul eden Sisi, hudut güvenliği gerekçesiyle (Libya Mısır sınırı 1200 km.dir. Sirte ise hududa 900 km. uzaklıktadır) Libya’ya askeri müdahalede bulunacağını ilan etti. Bazı Arap ülkeleri de Mısır’ın bu çıkışına destek verdi.

Savaş suçlusu Hafter meşru hükümet güçleri karşısında gerilemeye ve kaçmaya başlayınca Mısır ateşkes ve Libya başkanlık konseyinin seçimini öneren bir çıkış yapmıştı.

Oysa aynı Mısır diğer şürekası ile Moskova’da ve Berlin’de kararlaştırılan ateşkesi imzalamadan kaçan Hafter’e saldırması için destek veriyordu.

Mısır’ın şimdi ateşkes ve barış isteğinin hezimet üstüne hezimete uğrayan Hafter’i kurtarmaktan öte bir anlam taşımadığını artık cümle âlem biliyor.

Yularını Siyonizm’in tutuğu Sisi kendince Türkiye’ye meydan okuyor.

Buna mukabil Milli Mutabakat Hükümeti Sisi’nin bu çıkışını Libya’nın iç işlerine müdahale ve harb ilanı olarak değerlendirdi. Ayrıca Arap Birliği’nin Libya’ya danışmadan yapacağı Libya konulu digital toplantıya katılmayacağını ve tanımayacağını, BM nezaretindeki tüm aracılıklara açık olduklarını ama tek taraflı teşebbüsleri muhatap almayacaklarını ilan etti.

TÜRKİYE-MISIR SAVAŞI MI?

Şimdilerde tartışılan hararetli konu, Mısır ordusunun Türk ordusuyla savaşma senaryosu.

Özetle Türkiye’nin Libya’da her hangi bir ordu birliği bulunmuyor. İmzalanan anlaşmalar çerçevesinde danışmalar bulunuyor.

Sadece onların desteğiyle hükümet güçleri 9 ülkenin her türlü imkânıyla desteklediği Hafter güçlerine unutamayacağı mağlubiyeti tattırdı.

Farz edelim ki Sisi ordusunu Libya’ya gönderdi. Yıllardır üç buçuk Siyonist’e karşı tek bir zafer elde edememiş koca Mısır ordusu, onca ticari meşgaleden başını kaldırıp Libya’da nasıl başarı elde edecek acaba?

Sadece kendi halkına karşı eğitilmiş Mısır ordusu hangi deneyimle dış müdahalede bulunacak, hele de karşısında Türk subayların koordine ettiği Ömer Muhtar’ın torunları cesur Libyalılar varsa?

Kimi Arap ülkeleri destekleyecekmiş! Hafter’i zaten desteklemediler mi? Sisi’nin tüccar komutanları Hafter’den daha mı tecrübeli?

Türkiye kardeş Mısır ile savaşı aklının ucundan bile geçirmez ama darbeci Sisi bir çılgınlık yapar Libya hükümeti de Türkiye’den destek isterse Sisi’nın askerleri savaşmanın öyle Rabia meydanında silahsız sivillere kurşun sıkmak olmadığını görürler, bunu Sisi de anlar ama o koltukta oturabilir mi orasını bilemem!

Aslında bölgedeki huzuru ve barışı sağlayacak güç Türkiye Mısır ortaklığıdır. Mürsi merhum bu ortaklığın bânisi olacaktı.

Ama emperyalizm, Mısır’ı Siyonistlerden daha Siyonist bir yönetime teslim ederek o ortaklığı seraba dönüştürdü.

Gezi olaylarıyla Türkiye için de Mısır senaryosu yazılmıştı ama emperyalizmin oyununu fark eden liderlik buna izin vermedi. Libya’da da vermeyecek inşallah.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir