Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Libya’da Önümüzdeki Engel Kim?

Türkiye ile Rusya arasında 2015’te vukû bulan uçak krizinde Türklerin desteklediği Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Lütfi Mestan, Bulgar meclisinde yaptığı konuşmada Türkiye’ye destek vermiş ve Rusya’yı kınamıştı. Bunun üzerine kurucu genel başkan Ahmet Doğan önderliğindeki grup Lütfi Mestan’ı genel başkanlıktan azletmişti. Bu sefer Bulgaristan Türkleri, Türkiye destekli DOST’u kurmuşlar, seçimlere katılmışlardı. Uzmanlar Bulgar seçimlerini Türkiye ile Rusya güçlerini Bulgaristan’da deniyor yorumunu yapmışlardı. ( Bu arada Türkiye’nin parti kurdurarak etki kazanmak istemesi fevkalade önemlidir velev ki başarısız olsa da)
Rusya, bulunduğu mıntıkada kalırsa parçalanacağının farkında. Esas Rus topraklarının 100 milyonluk bir kitleyi doyuramadığı, refah sağlayamadığı aşikâr. Rusya’yı Başkurt doğal gazı ısıttığı gibi, dışarıya satarak zenginlikte elde etmesine yarıyor. Tatar ve Çeçen petrolü de sanayisinin ham maddesi. Türk dünyasının buğdayı karnını doyuruyor, pamuğu sırtını ısıtıyor. (Bu vesile ile Yavuz Bülent Bakiler üstadın Türkistan Türkistan kitabını hararetle tavsiye ediyorum) Dolayısıyla SSCB, Rus halkının çıkarları üzerine kurulmuş en büyük emperyal devletti. Bugün dahi Rusya Federasyonu bundan azâde değil.
Rusya bugün Suriye’de en önemli rakibimiz. İdlip bölgesinde yüzlerce Mehmedin de katili. Ruslardan izinsiz kuş bile uçuramıyoruz maalesef. Türkiye için Suriye’nin önemi büyük. Halkları akraba..Doğal sınırı. Anadolu’nun güvenliğinin en önemli halkası ki bu halkanın en kuzey ucu Bosna’da Bihaç, batıda Çin Seddi, kuzeyde Deşti Kıpçak bozkırları güneyde de Yemen Somali sahilleri. Türkiye, 1959’da Zürih Anlaşmasını imzalayıp Kıbrıs’ta garantörlüğünü kabul ettirdiğinde, 1974 Kıbrıs Harekatını düzenlediğinde , rahmetli Yazıcıoğlu ile beraber Bosna’ya, Kosova’ya, Çeçenya’ya, Karabağ’a asker ve teçhizat gönderdiyse, Dayton Anlaşması’nda Müslüman nüfusla kesintisiz bir şekilde Hırvat sınırlarına ulaşılmasının yolu ufacık Brocko Koridoru için bu endişelerle hareket etmişti..
Karabağ siyasetinde de iki devlet gene farklı kulvarlarda..
Keza Doğu Akdeniz’de , Libya’ya.. Bugün bütün bu coğrafyada Türkiye’nin en önemli rakibi Rusya’dır. Gelen haberlerde Rusya’nın Libya’da askeri üs kurduğu yönünde. Kime destek veriyor, Yunanistan, Mısır, BAE, AB ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile beraber hareket eden Hafter güçlerine..
Yani örtülü bir savaş yaşıyoruz Rusya ile. Bir yandan kamera önlerinde gülücükler, nükleer santral inşaası için Rusya’ya mecburiyet, diğer yandan Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğal gazın son 7-8 senede %80 azaltılması.. Taraflar arasında güvensizlik had safhada.. Türkiye coğrafyada en büyük rakibinin Rusya olduğunun farkında.. Rusya da Türkiye lehine açıklarının.. Türkiye’nin 1990’larda olduğu gibi Çeçen dosyasında olduğu gibi bunları kaşımasından korkuyor..Dolayısıyla coğrafyada vekalet savaşları devam ediyor..
Lakin bunun uzun sürmeyeceği meydanda.. Eninde sonunda Türkiye ile Rusya çok fena kapışacak..
Geleceğin dünya harbi Türkiye ile Rusya arasında çıkacak..
Allah bana Moskof’un diz çöktüğü günleri gösterir inşallah.. Gerçi işimiz çok ama çok zor.. Allah yardımcımız olsun..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir