Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Elektrik-Elektronik Çağı

Türkiye’yi kuşatmak ve kurulmaya çalışılan yeni dünya düzeninde yer vermek istemeyen güçler, bir yeri olsa bile alt seviyelerde olmasına mahkum etmeye çalışıyorlar.

19. Yüzyıl, sanayi devrimi çağıydı. Bir başka deyişle kömür ve buhar (istim) çağı. Makineleri çalıştıran güç, bunlardan temin ediliyordu.

20. Yüzyılda dünya yeniden kuruldu. Çünkü artık ‘petrol yüzyılına’ girilmişti. Dünya, güçlüler arasında buna göre pay edildi. İngiltere, Fransa, İtalya , Osmanlı topraklarını yağma ettiler. Almanya’yı bu yağma savaşında saf dışı bıraktılar. On günde ‘dünyayı sarsarak’ güya yeni bir düzenin kapılarını açtığı sanılan Rusya ise kendi kabuğuna çekilmek zorunda kaldı. Osmanlının küllerinden, dişleri ve pençeleri sökülmüş, boynuna boyunduruk geçirilmiş, ayaklarına pranga vurulmuş bir aslan misali, görünüşte ‘bağımsız’ Türkiye Cumhuriyeti doğdu.

Bu yüzyıla damgasını petrol vurdu. En bilinen petrol yatakları Osmanlı topraklarındaydı. Birinci savaşla bu devlet devreden çıkarıldı. Yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti ise petrol bölgelerinin dışında tutuldu. Parçalanan Osmanlı toraklarında kukla devletler kuruldu. Bunlar ‘yeni sömürge’ sistemiyle yönetildiler. Sözde bağımsız devletlerdi, Osmanlıdan bu vaatle koparılmışlardı. Fakat petrolleri batılı petrol şirketlerinin kontrolündeydi.

Birinci savaşın hıncını çıkarmak ve bu petrol düzeninden yer kapmak İsteyen Almanya ikinci bir savaş çıkardı. Fakat bunu da kaybetti. Bu savaşın sonunda kurulan yeni dünyada ABD birinci sıraya yerleşti. Hem kazanan hem kaybeden tüm ülkeler Amerikan işgaline uğradı. Bunun adı ‘dostluk, özgürlük ve demokrasi’ idi. Bu işgalden yalnızca Sovyetler Birliği ve onun işgaline uğrayan ülkeler kendini koruyabildi. İki kutuplu bir dünya düzeni kuruldu.

Günümüzde dünya yeniden büyük karışıklıklar ve çatışmalarla çalkalanmaktadır. Mücadele sanki yeniden petrol üzerinden sürüyor gibi görünmektedir. Böyle olmasına rağmen milenyuma damgasını vuracak olan petrol değildir artık. Fosil yakıt kaynakları hızla tüketilirken yeni bir enerji kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu, elektrik enerjisidir. 21. Yüzyıl elektrik-elektronik çağı olacaktır. Kömür nasıl hayatımızdan tamamen çıkmadıysa petrol de çıkmayacaktır. Fakat kullanımı giderek azalacak ve zamanla doğalgaz ve elektrik kullanımına yer açacaktır.

Türkiye bu yeni düzende hatırı sayılır bir yer tutacaksa elektrik santrallerine dayanacaktır. Türkiye’nin enerji yatırımlarına ağırlık vermesi ve onun bu hamlesini boşa çıkarmak isteyenlerin engelleme çabaları bu yüzdendir.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir