Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 27, 2024

1974 Ambargosu Kıbrıs Harekatı Yüzünden Değildi

1968’de Nixon iktidara geliyor ABD’de seçim kampanyasında iki şeye söz veriyor birincisi Vietnam Savaşı’nı bitireceğim ikincisi de eroin sorununu bitireceğim.
ABD’de o dönem beşyüzbin eroin bağımlısı var bunlara da eroin Tayland ve Kamboçya gibi yerlerden geliyor.
Haşhaş burada üretiliyor, rafine ediliyor. Burada bunu üretenler ABD yanlısı gerillalar. Eroin ticareti ABD yanlısı hükümetlerin gözetiminde yürütülüyor, bunlara baskı uygulayamıyorlar.

Türkiye geleneksel olarak bir Haşhaş üreticisi. Türkiye üzerinde baskı uygulayıp eroinin kaynağı olduğunu iddia ettikleri Haşhaş ekiminin yasaklanmasını sağlamaya çalışıyorlar. Kendi kamuoyuna da bakın Türkiye’de yasakladık diyecekler.
Halbuki Türkiye’deki bütün Haşhaş eroinle dönüşse bile bir ay ancak yeter Amerika’daki eroin kullanıcılarına. Bizim topraklarımızda üretilen haşhaşın yüzde doksanı devlete, toprak mahsullerine gidiyor.

Demirel yasaklama talebini reddediyor. Belli illerde üretimi kısıtlıyor ama yasaklamıyor.

Baskı artıyor, Amerikan gazetelerinde çok aleyhte yazılar çıkıyor. Bizi zehirliyorlar, gönderelim B-52’leri Afyon’daki tarlaları bombalasınlar türlü başlıklar atılıyor.
Ardından 1971 Muhtırası ve Nihat Erim hükümetinin yaptığı ilk işlerden biri de Haşhaş ekimi ve Afyon üretimini yasaklamak oldu.
1973 seçimlerinde bütün partilerin hemen hemen seçim vaatlerinden biri Haşhaş yasağının kaldırılmasıydı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Milli Selamet Partisi’nin vaadi de buydu. Koalisyon yapılınca kaldırıyorlar Haşhaş yasağını.
1 Temmuz 1974’de Yasak kalktı.
2 Temmuz 1974’de Amerika Türkiye ambargo kararı aldı.
Yani Kıbrıs’taki 20 Temmuz harekatından sonra gelmiyor ilk ambargo kararı. İlk ambargo kararının sebebi Türkiye’nin Kıbrıs Harekatı da değil, bu karar zaten daha evvel Haşhaş sebebiyle alınmış. Kıbrıs Harekatı’ndan sonra pekiştiriyorlar kararlarını..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir